Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fem miljarder kronor extra till vården

Publicerad: 20 september 2021, 06:22

”Vi vet att bristen på VFU-platser är en av de riktigt stora flaskhalsarna för att lärosätena ska kunna utbilda fler sjuksköterskor”, sa finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Foto: Kristian Pohl/regeringskansliet, Nils Jakobsson/Bildbyrån, Getty Images

UPPDATERAD Regeringens budgetproposition, som presenterades under måndagen, innehåller bland annat 2 miljarder kronor för att hantera den uppskjutna vården.

Ämnen i artikeln:

RegeringenSKR

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Hela vårdområdet, inklusive social omsorg, får totalt 112 miljarder kronor i budgeten nästa år. Den uppskjutna vården ska hanteras med två miljarder kronor. Tre miljarder fördelas mellan personalsatsningar och något som beskrivs som ”tillskott till hälso- och sjukvård”, där en del av summan är prestationsbaserad, beroende på hur många platser för verksamhetsförlagd utbildning, VFU, för sjuksköterskor som regionerna lyckas skaka fram. 

– Vi vet att bristen på VFU-platser är en av de riktigt stora flaskhalsarna för att lärosätena ska kunna utbilda fler sjuksköterskor, sa finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff. 

Pengarna ska enligt regeringen också användas till tryggare anställningar och arbetsmiljöarbete. 

Enligt den överenskommelse som staten och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har om bättre förutsättningar för vårdens medarbetare avsätts 400 miljoner kronor per år permanent för att få fler att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor. Överenskommelsen slöts 2019. Sedan 2020 har ytterligare 100 miljoner kronor gått dit och det tillskottet kommer att fortsätta även 2023. 

Förra veckan meddelande socialminister Lena Hallengren (S) att regionerna får ytterligare 3,1 miljarder kronor nästa år för smittspårning och vaccin. 

Budgeten innehåller också pengar till att införa fast omsorgskontakt i äldreomsorgen, en fortsatt satsning på cancervård och möjlighet till en särskild trygghetspension.

Dessutom förlängs tidigare inledda satsningar på förlossningsvården till 2023.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev