Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fikru Marus hälsa kräver snabbt beslut

Publicerad: 27 september 2016, 13:52

I 3,5 år har den svenske hjärtläkaren Fikru Maru suttit fängslad i Etiopien utan rättegång. Han befinner sig just nu på sjukhus och läget är allvarligt. Akutläkaren Katrin Hruska åkte ned till Etiopien för att träffa honom.


Som handledare till Emy Maru, dotter till Fikru Maru, började Katrin Hruska att engagera sig i frågan.

Vad har du gjort i Etiopien?

– Jag har hälsat på Fikru Maru. Jag träffade honom flera gånger under de två dagar som jag var där. Jag följde med hans döttrar när de kom med mat till Fikru Maru, och vi åt alla våra måltider ihop.

Sedan 2 september befinner sig Fikru Maru på sjukhus där han knapphändigt behandlas för en lungkollaps, eller pneumothorax.

– Fikru Maru har en pneumothorax som han har ett drän för, och det är det som gör att läget är så akut nu, eftersom han har haft dränet alldeles för länge och det har varit klampat alldeles för länge. Och infektionsrisken stiger dag för dag. Risken är att det blir väldigt allvarligt och då finns det ingen möjlighet att lösa det på plats. Det han behöver nu är en bedömning av en thoraxkirurg inför en operation.

Vad kan du göra på plats?

– Förutom att han blev väldigt glad att det kom någon från Sverige och hälsade på honom, så kan jag föra hans talan och uppmärksamma hans fall hemifrån. Annars är det hans dotter Emy Maru som har gjort det, men hon är hos honom nu.

Fikru Maru greps under en resa till Etiopien 2013. Anklagelserna handlar om att han tre år tidigare fastnat i tullen med förbrukningsmateriel som skulle till det specialistsjukhus han grundat i sitt gamla hemland. I bakgrunden finns en politisk konflikt i Etiopien, där tullministern hamnat i onåd.

– Det här fallet har inte fått så mycket uppmärksamhet trots att det har gått 3,5 år. Nu är det så pass allvarligt att han måste ut därifrån direkt, och vi har precis fått höra att beslutet är uppskjutet igen.

Vet ni till när?

– Nej, det är det man inte riktigt vet, eftersom att han skulle ha fått en dom i fredags.

Det senaste beskedet är att beslut ska tas på torsdag. Men den ordinarie domstolen har sommarstängt fram till 6 oktober, innan dess är det oklart om ett beslut kan kan tas.

– Jag vill vädja till svenska regeringen om att man ingriper. För jag tror inte att han kommer att överleva det här om det inte tas ett beslut väldigt snart.

Hur snart?

– Närmaste veckan.

I och med att Fikru Maru är sjuk har han gått med på att inte försvara sig, han vill bara ha en dom, berättar Katrin Hruska.

– Då finns det en möjlighet att han antingen blir fri för att han har suttit så pass länge eller att han kan ansöka om nåd. Men ingen vill fatta beslutet och det finns inga tecken på att läget skulle ändra sig.

Katrin Hruska berättar om svårigheterna med att dels sätta sig in i det medicinska dels att sätta sig in i det juridiska. Hon känner sig frustrerad över att varken hon eller någon annan verkar veta hur det fungerar i Etiopien och vad man ska göra för att komma framåt i processen.

– Jag är ledsen om jag låter upprörd men just nu känns allting väldigt hopplöst.

Katrin Hruska bloggar om upplevelserna i fallet om Fikru Maru. Hon började redan innan hon åkte till Etiopien.

Vad är ditt intryck efter att ha varit i Etiopien?

– Vänner och familj var lite oroliga över att jag åkte, men jag själv var inte speciellt orolig. För jag räknade med att jag som svensk kvinna skulle vara skyddad ifrån att hamna i trubbel och tänkte att det värsta som kunde hända var att jag skulle hamna i förhör. Men när jag satt där nere insåg jag att blogga är att jämföra med att vara journalist, och jag hade inget journalistvisum. Då kände jag att jag faktiskt tog en risk. Och det var en väldigt obehaglig känsla.

Relaterat material

Fikru Maru utan dom

”Regeringen måste göra mer för Fikru Maru”

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev