söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Finansministern vill ha statlig NKS-granskning

Publicerad: 7 februari 2018, 06:54

Magdalena Andersson (S), finansminister.

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill se en statlig granskning av Nya Karolinska.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingKarolinska universitetssjukhuset

Magdalena Andersson har sedan tidigare krävt att Moderaterna tillsätter en kriskommission gällande Nya Karolinska, men nu skärper hon tonen.

– Sedan dess har artiklarna och skandalerna avlöst varandra, men det har ju inte hänt någonting. Så nu har jag bett tjänstemännen att se om vi kan göra någon statlig granskning och syftet är att lära sig inför framtiden så att vi inte hamnar i det här läget igen i Stockholms landsting eller något annat landsting, säger Magdalena Andersson.

Finanslandstingsrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M), påpekar å sin sida att beslutet om Nya Karolinska fattades med politisk enighet 2010 och att det redan pågår flera granskningar.

Bland annat genomför Stockholms universitet en treårig granskning som pågår till 2020 och rapporteras i tre delar, där första delrapporten ska komma nu i februari. Den ska omfatta beslutet att bygga ett nytt universitetssjukhus, genomförandet av projektet, finansieringsmodell, verksamhetsinnehåll, driftsättning och avtalsförvaltning.

Men Magdalena Andersson anser inte att den granskningen är tillräcklig.

– Vi behöver göra en mer samlad granskning där man inte minst kan lära sig politiskt av de erfarenheterna som finns, säger Andersson.

Relaterat material

All it på NKS stängs ner i ett dygn

Produktionsdirektören på Karolinska avgår

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev