Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fler patienter ska provtas för covid-19

Publicerad: 19 maj 2020, 12:06

Lena Hallengren vid en tidigare presskonferens.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Inte bara patienter som behöver vård på sjukhus ska provtas för covid-19, utan alla som söker vård med symtom. Det beskedet ger regeringen som en del i att försöka få till fler tester. Regionerna är fortfarande långt ifrån att nå målet om 100 000 tester i veckan.


Ämnen i artikeln:

Lena HallengrenFolkhälsomyndigheten

– Den samlade bilden är att testningen fungerar väl för patienter inlagda på sjukhus. I allt högre grad också för personal inom vård och omsorg, men patienter som inte är inlagda på sjukhus testas inte i lika stor utsträckning, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Folkhälsomyndigheten har därför uppdaterat informationen om vilka som ska omfattas av provtagning.

– I prioritetsgrupp ett ingår inte bara patienter som behöver sjukhusvård, här ingår också patienter med symtom som söker på exempelvis en vårdcentral eller annan öppen mottagning. Fler patienter med symptom ska alltså kunna testas för covid-19, säger ministern.

Det handlar inte om att alla med milda symtom ska uppsöka vård, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är en läkare som ska göra bedömningen.

– Är man milt sjuk ska man vara hemma. Men är man hemma under längre tid och man är orolig för sin hälsa är det viktigt att man ringer och resonerar med sin vårdcentral, sin husläkare, om det är rimligt att man är hemma fortsatt i den här sjukdomsbilden och då kan man få stöd och vägledning. Men det handlar inte om att alla de som är hemma med milda symtom ska gå till en vårdcentral eller ignorera 1177:s råd, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Socialministern meddelar också på pressträffen att regeringen kommer att stå för kostnaderna för testningen av prioritetsgrupp tre, det vill säga anställda inom andra samhällsviktiga yrken än vården och omsorgen.

Antalet provtagna för pågående infektion med det nya coronaviruset ökade något förra veckan till knappt 32 700, från cirka 29 000 veckan innan, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Regionerna är därmed fortfarande långt ifrån att nå målet om 100 000 prover i veckan.

Testkoordinator Harriet Wallberg har identifierat att det behövs mer tester i äldrevården.

– Det gäller att systematisera det testandet eftersom vi har en så stor del av riskgrupperna i boendena.

Karin Tegmark Wisell manar till fortsatt uthållighet och att vara noga med att följa rekommendationerna från myndigheten.

– Vi är fortsatt i en pandemi, och vi är inte förbi den. I det här skedet är det viktigt att trycka på att man ska vara hemma om man är det minsta sjuk. Detta innebär att det blir ont om personal i vissa sammanhang, men det gäller att inte tröttna.

Hon säger att målet på 100 000 tester i veckan är föränderligt, och beror på hur sjukligheten ser ut i samhället.

– Ju mer sjuklighet, desto större skäl att testa, säger Karin Tegmark Wisell, men tillägger att bedömningen på vad som är nödvändigt just nu ligger på 100 000 i veckan.

Antalet som testas

Analyserade prover för viruset som orsakar covid-19 i Sverige:

Vecka 20: Nästan 32 700

Vecka 19: Nästan 29 000

Vecka 18: Drygt 28 800

Vecka 17: Nästan 24 600

Vecka 16: Drygt 20 000

Vecka 15: Nästan 19 900

Vecka 14: Drygt 17 700

Vecka 13: Drygt 12 300

Vecka 12: Drygt 10 300

Vecka 11: Nästan 9 000

Vecka 10: Drygt 4 300

Totalt har nästan 209 900 individers prover analyserats sedan diagnostiken sattes upp i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev