Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fler sluter upp bakom uppsagd chef

Publicerad: 22 maj 2019, 13:16

Kritiken mot petningen av Lars Almroth tilltar i Region Blekinge. Nu protesterar fem fackförbund i en gemensam skrivelse till ansvariga politiker.


Ämnen i artikeln:

Region Blekinge

Tidningen Sydöstran har fått tillgång till skrivelsen från Blekinge läkarförening, Vårdförbundet, Vision, Saco och Läkarförbundet. Samtliga är kritiska mot att hälso- och sjukvårdsdirektören, Lars Almroth, blivit arbetsbefriad av regionstyrelsen. I skrivelsen står det bland annat:

”Vi tycker detta är mycket beklagligt. Det är viktigt att det är högt i tak och att olika uppfattningar får ventileras i en stor organisation som Region Blekinge. Vi tycker det är mycket olyckligt om den politiska ledningen vill skapa en tystnads- och lydnadskultur genom att avsätta chefer som uttrycker sina åsikter om hur hälso- och sjukvården ska utvecklas”.

Till Sydöstran säger Gunilla Månsson, ordförande för Vårdförbundet i Blekinge, att beskedet kom utan förvarning och att ansvariga politiker ännu inte hört av sig. För Lars Almroth var beskedet också överraskande, något han berättade för Dagens Medicin i går.

Gunilla Månsson tycker att regionstyrelsens handling är märklig med tanke på att Lars Almroth bara suttit på posten som hälso- och sjukvårdsdirektör i fem månader.

— Jag vet inte hur man kan utkräva någon på fyra, fem månader att vända 60- och 70-talets hälso- och sjukvård till en organisation som motsvarar den som behövs 2030. Det är ju det uppdraget han har. Det är jättekonstigt att som politiker känna att man inte är nöjd efter så kort tid, säger Gunilla Månsson till Sydöstran.

Enligt Sydöstran har dessutom en avdelningschef i regionen författat en skrivelse som diaireförts. Chefen i fråga anser att regionstyrelsen ”skjuter budbäraren, hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth”. Vidare hävdar chefen att direktörens beslut har lett till stora kostnadssänkningar för sjukvården i regionen.

Dagens Medicin söker Lennarth Förberg (M), regionråd och andra vice ordförande i regionstyrelsen.

Läs mer: Chefredaktör Christina Kennedys ledare - Ryktet om att bli klämd skrämmer potentiella ledare

Relaterat material

Facken tar Lars Almroths parti

Hälso- och sjukvårdsdirektör tvingas gå

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Region Blekinge

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev