söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fler statssekreterarmöten om pandemin saknar protokoll

Publicerad: 19 januari 2022, 12:40

Mats Melin, ordförande i Coronakommissionen, och socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Amir Nabizadeh/TT

Ytterligare 100 möten har hållits med anledning av pandemin i statssekreterargruppen GSS under 2021 och 2022 – utan att några mötesanteckningar har först. Sammanlagt saknar nu 249 sådana sammanträden protokoll.

Ämnen i artikeln:

PandemidokumentenCoronakommissionenRegeringen

MK


På tisdagen kunde Svenska Dagbladets ledarredaktion avslöja att 149 pandemirelaterade möten skett i Gruppen för strategisk samordning, GSS, med berörda statssekreterare bara under 2020. Det framgår även av dokument från regeringskansliet som skickats till Coronakommissionen, som svar på frågor.

Dåvarande statsekreteraren Elisabeth Backteman uppger i handlingen att mötesanteckningar eller protokoll inte förts i GSS, som är regeringens ledande organ i kriser.

Läs också: Flera parter vill ge Coronakommisionen mer tid 

Dagens Medicin kan nu berätta att GSS-gruppen med anledning av Coronapandemin under 2021 har hållit 98 stycken möten, samt ytterligare två i början av 2022, enligt Ulrika Langels, presskommunikatör på regeringskansliet.

Även hon konstaterar att formella mötesanteckningar inte förs när GSS träffas. Så även de 100 GSS-mötena som inträffat 2021-2022 saknar därmed mötesanteckningar

Eftersom de saknas vill Coronakommissionen ta del av enskilda tjänstemäns minnesanteckningar från dessa möten, något som regeringskansliet hittills sagt nej till. Detta med hänvisning till att man inte ”förfogar” över tjänstemännens anteckningar enligt praxis. 

Men enligt statsvetare och experter i förvaltningsrätt finns det inget formellt hinder för regeringskansliet att lämna ut minnesanteckningarna. 

Ulrika Langels uppger också att GSS haft en stående dagordning, vilken Dagens Medicin tagit del av. 

I den står det att man ska ta samlad information om läget, hur regeringskansliet har fokus på ”effektiv krishantering”, kontakter med andra länder, möjlig händelseutveckling, möjliga regeringsbeslut – och kommunikationsfrågor.

Hon uppger också att Coronakommissionen i dag onsdag, vid ett besök i regeringskansliet kommer att få del av en sammanställning över samtliga pandemirelaterade sammankomster inom GSS.

”Av sammanställningen framgår bland annat när respektive möte hölls och vad som var huvudsakligt fokus för mötet. Kommissionen kommer utifrån denna få en bild av vad som tagits upp i GSS och när det togs upp. Sedan tidigare har kommissionen fått del av tjänsteanteckningar från möten med krishanteringsrådet där det också framgår vilka som närvarat”, noterar hon i ett mejl till Dagens Medicin.

Läs också:

Professor i förvaltningsrätt ger Coronakommissionen rätt 

 

Coronakommissionen nekas att ta del av regeringens underlag

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev