Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fler vill se schemaläggning

Publicerad: 9 augusti 2016, 12:28

Foto: Thinkstock

Stockholm har beslutat att läkarna ska schemaläggas. Nu vill Moderaterna i Skåne att den skånska sjukvården ska göra likadant.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneStockholms läns landsting

Beslutet om schemaläggning av läkarna i Stockholms läns landsting ledde till starka protester från den lokala läkarföreningen. Men alliansstyret i landstinget valde i juni att driva igenom förslaget att utnyttja kollektivavtalets möjlighet till schemaläggning från klockan 7-21. Nu sneglar andra på Stockholms nya modell.  Moderaterna i Skåne tror att en schemaläggning av läkarnas arbetstid skulle leda till bättre tillgänglighet i vården.

– Hade vi styrt så skulle vi vilja schemalägga så långt vi kan. Det borde vi göra när vi har patienter som står i kö till vård, säger Carl Johan Sonesson (M), oppositionsregionråd i Skåne.

Men den rödgröna ledningen i Region Skåne är inte beredd att följa Stockholms exempel. Inte än i alla fall.

– Att skapa politiska direktiv är inte det första steget. Vi behöver fortsätta att samtala med professionerna om hur vi skapar tillgänglighet i vården. Det bästa är om man kan komma fram till lokala överenskommelser ute i verksamheterna. Men jag vill inte helt avfärda förslaget, säger Anders Åkesson (MP), regionråd i Skåne.

Även i Halland förespråkar regionledningen lokala beslut ute på klinikerna i första hand.

– Man ska inte schemalägga för schemaläggandets skull men där det behövs ska man använda de möjligheter till schemaläggning som finns i kollektivavtalet, säger Mats Eriksson (M), regionråd i Halland.

Från centralt håll är beskedet från Läkarförbundet att det är upp till arbetsgivaren att leda och fördela arbetet så länge det centrala kollektivavtalet följs. Förbundets ordförande Heidi Stensmyren anser att dagens jouravtal för läkarna är fördelaktigt för arbetsgivarsidan.

– Läkarnas jouravtal är ett flexibelt och billigt system för arbetsgivarna. Arbetsgivarna får ut fler arbetade timmar med jouravtalet än med annan form av schemaläggning, säger Heidi Stensmyren.

Framtidens system avgörs av den kommande avtalsrörelsen. Hur Läkarförbundet kommer att ställa sig då vill inte Heidi Stensmyren avslöja.

– Dagens system är lönsamt för SKL och arbetsgivarna. Jag tror inte att de vill säga upp det. Men det är en fråga för parterna i avtalsrörelsen, säger hon.

Från SKL är tongångarna också försiktiga än så länge.

– Det finns en diskussion bland medlemmarna om jouravtalet. Vi kommer att lyssna in vad medlemmarna har att säga men jag har än så länge inte uppfattat att det finns en vilja att riva upp det, säger Dag Larsson (S), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation.

Under sommaren har debatten kring hyrläkare och jouravtal återigen gått het efter att SVT gjort en serie inslag under namnet #hyrnotan.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev