lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Flera partier kräver förlängt coronastöd

Publicerad: 28 oktober 2020, 09:16

Foto: MAxim Thoré/Bildbyrån

Fyra riksdagspartier kräver att möjligheten till ersättning för de riskgrupper som inte kan arbeta till följd av corona förlängs, rapporterar Ekot.

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

 

Det ekonomiska stödet har redan förlängts en gång, från 30 september till 31 december. Nu kräver Kristdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att stödet ska finnas kvar till dess att det finns ett vaccin på plats eller smittan avtar.

– Det är märkligt att abrupt avbryta en ersättning som ska vara till för att grupper, där man inte kan jobba hemifrån, som busschaufförer och undersköterskor, också ska kunna få stanna hemma, säger Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor till Ekot i Sveriges Radio.

I juni beslutade riksdagen att personer i vissa riskgrupper, och deras anhöriga, som avstår från arbete på grund av risk att smittas med covid-19 har rätt till så kallad smittbärarpenning. Bland annat fick personer med kronisk lungsjukdom, vissa cancersjuka och personer som genomgått transplantationer rätt till ersättning.

Ekot har sökt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Han meddelar skriftligt att utgångspunkten är att frånvaro från arbetslivet inte ska vara långvarigt, men att man beaktar smittoläget noga, och att arbetsgivare har ett stort ansvar att anpassa arbetsplatser för att minska risken för smitta.

Centerpartiet och Moderaterna har inte beslutat var de står i frågan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev