Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Förändring av Ivo:s uppdrag

Publicerad: 16 juli 2015, 08:40

Regeringen vill att Ivo ska öka sitt samarbete med patientnämnderna för att förebygga missförhållanden i vården.


Regeringen ger i dag Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ett utökat uppdrag när det gäller förebyggande arbete mot missförhållanden i vården.

Regeringen vill förbättra samarbetet mellan Ivo och kommuner, landsting och patientnämnder, skriver Socialdepartementet i ett pressmeddelande. Ivo får därför i uppdrag fram till nästa år att tillsammans med patientnämnder och kommuner och landsting skapa en långsiktig samverkansstruktur.

– Det är viktigt att informationen från de klagomål som kommer till Ivo tillvaratas ordentligt. Med det här vill vi höja kvaliteten, arbeta mer förebyggande och därmed också förbättra för patienterna, skriver hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström(S) i pressmeddelandet.

I klagomålsutredningen (SOU 2015:14) konstaterades att Ivo:s samarbete med patientnämnderna behöver utvecklas och att Ivo i högre grad behöver tillvarata information från de klagomål som patientnämnderna hanterar, enligt Socialdepartementet.

Med det förändrade uppdraget hoppas regeringen att Ivo, med hjälp av förebyggande arbete, ska kunna hantera missförhållanden i vården innan patienterna drabbas.

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev