Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Förbund tar avstånd från antroposofiska produkter

Publicerad: 19 maj 2015, 14:53

Särbehandla inte antroposofiska läkemedel. Det är en av synpunkterna i remissvar om antroposofiska läkemedel som inkommit till Socialdepartementet.


Om ett regelverk som möjliggör att antroposofiska produkter kan godkännas som läkemedel utan krav på vetenskapliga effektstudier införs undergräver det både allmänhetens och sjukvårdens förtroende för godkända läkemedel. Det anser Läkarförbundet i ett remissvar till Socialdepartementet.

I går, måndag, var sista dag för att skicka in remissvar om antroposofiska läkemedel till Socialdepartementet. Dagens Apotek har tagit del av några av de många svar som har inkommit.

Bakgrunden till remissen är att EU-domstolen har uttalat att antroposofiska läkemedel antingen måste införlivas i den svenska läkemedelslagstiftningen eller förbjudas. Läkemedelsverket har på uppdrag av den förra regeringen gjort en utredning där fyra alternativ föreslås för hur dessa läkemedel kan införlivas i lagstiftningen.

Läkarförbundet anser inte att något av de alternativen är lämpliga, då förbundet inte anser att antroposofiska läkemedel bör införlivas i svensk läkemedelslagstiftning. Skulle så ändå ske förordas Läkemedelsverkets andra alternativ som innebär att antroposofiska läkemedel ska kunna godkännas för egenvård. Alternativet innebär inte att läkare ska förskriva antroposofiska produkter och är därför det enda av förslagen som inte strider mot patientsäkerhetslagens krav på att hälso- och sjukvårdpersonal ska ge vård i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, anser förbundet.

Sveriges Farmaceuter saknar resonemang som införlivar antroposofiska produkter under samma effekt- och säkerhetskrav som konventionella läkemedel i Läkemedelsverkets utredning.

”Vi har i dag en välfungerande läkemedelslag och det finns ingen anledning att särbehandla vissa produktgrupper”, skriver förbundet.

Den antroposofiska Vidarkliniken och Sjuksköterskeförbundet för antroposofisk läkekonst har inte oväntat en annan syn. Båda dessa uppger i sina remissvar att de vill att antroposofiska läkemedel definieras som en egen läkemedelsgrupp. Sådana produkter skulle sedan kunna godkännas efter en enkel ansökan om de redan är registrerade i ett annat EU-land, föreslår Vidarkliniken och Sjuksköterskeförbundet för antroposofisk läkekonst.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev