söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fördomar om politiker vanligt på Facebook

Publicerad: 28 maj 2021, 06:52

”Resultaten visar att det finns ett stort behov av att vi tillsammans agerar och nyanserar bilden av förtroendevalda när vi ser att samtalstonen och kommentarerna når en nivå som inte är acceptabel”, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner.

Foto: Getty Images

Politiker tar inte ansvar, är lata, inkompetenta, hycklare, översittare eller maktgalna. Det är de mest vanliga bland de utbredda fördomarna om politiker som grupp, enligt en studie.

Ämnen i artikeln:

I korthet

T

TT


Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har gjort studien på uppdrag av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). FOI har kartlagt kommentarsfälten på 28 lokaltidningars Facebooksidor under januari och februari 2021.

Hälften av de 1 273 kommentarer som handlade om politiker innehöll generaliseringar och fördomar om gruppen som kollektiv, enligt studien. Det är ofta enskilda politikers handlanden som leder till generaliseringar i kommentarsfälten.

Läs också: Hat och hot har blivit vardag för politiker

Politiker, förtroendevalda eller folkvalda omnämns totalt i cirka tre procent av alla kommentarer. Bara en liten andel av kommentarerna om politiker (0,5 procent) var positiva eller neutrala, enligt studien.

”Resultaten visar att det finns ett stort behov av att vi tillsammans agerar och nyanserar bilden av förtroendevalda när vi ser att samtalstonen och kommentarerna når en nivå som inte är acceptabel”, säger Anders Knape, ordförande för SKR, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev