lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fördubblad kostnad för hyrpersonal på fem år

Publicerad: 12 juli 2016, 12:02

Foto: Thinkstock

På fem år har landstingens kostnader för inhyrd personal fördubblats. Mest pengar sett till folkmängden har Region Gävleborg spenderat.


År 2010 kostade inhyrd personal landstingen knappt två miljarder kronor. 2015 hade den summan fördubblats, visar en granskning som SVT har gjort. De senaste sex åren uppgår landstingens nota totalt sett till 16 miljarder kronor.

Mest av dessa pengar står Västra Götalandsregionen för, med 2,9 miljarder kronor. Det är nästan det dubbla av vad Stockholms läns landsting spenderat, 1,6 miljarder.

– Det är svårt att jämföra, Stockholm är större omsättningsmässigt, men de har färre anställda, säger Marina Olsson, personaldirektör för Västra Götalandsregionen, till SVT.

Hon menar att vissa verksamheter blivit beroende av hyrpersonal, till exempel mindre vårdcentraler utanför storstadsområdet där det varit svårt att anställa läkare.

Skulle man däremot se till konstaden per capita så toppar Region Gävleborg sammanställningen. Där är kostnaden för inhyrd vårdpersonal per invånare åren 2010–2015 4 600 kronor. Det kan jämföras med Västra Götaland där kostnaden var 1 800 kronor per invånare.

Som Dagens Medicin tidigare berättat har det varit Sveriges kommuner och landstings ambition att halvera kostnaden för inhyrd personal. 2012 beslutades att halvera de dåvarande kostnaderna till år 2014.

Nu har det alltså inte blivit så. I stället har kostnaderna sprungit iväg. Och även om det finns olika sätt att räkna på, är landstingen överens om att hyrpersonal är dyrare än ”egen” personal. Enligt en beräkning av Konkurrensverket från i fjol är en hyrläkare inom allmänmedicin 1,5–2 gånger dyrare än en läkare direkt anställd av landstinget.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev