fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Förebyggande i fokus för listans tungviktare inom psykisk hälsa

Publicerad: 27 maj 2020, 04:00

Som projektchef för SKR:s projekt Uppdrag psykisk hälsa kvalar Ing-Marie Wieselgren in på plats 17 på årets decimerade maktlista. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Hon är övertygad om att det går att uppnå psykisk folkhälsa genom minskad segregation och ett mer jämlikt samhälle. I sin roll som chef för SKR:s projekt Uppdrag psykisk hälsa är Ing-Marie Wieselgren en av vård-Sveriges mäktigaste.

Ämnen i artikeln:

SKR

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Ing-Marie Wieselgren är läkare och specialist i psykiatri och har lång erfarenhet av arbete med psykisk ohälsa. De senaste åren har hon arbetat med utvecklingsfrågor inom psykiatri vid Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

För drygt ett år sedan, våren 2019, tog hon initiativ till en samlad plattform för psykisk hälsa. Tanken var att skapa ett gigantiskt nätverk av myndigheter, kommuner, regioner, föreningar och frivilligorganisationer som tillsammans kunde komma med idéer och utveckla metoder för att förbättra den psykiska hälsan hos befolkningen.

Med två meningar summerar Ing-Marie Wieselgren året som gått:

– Vi drog igång ordentligt med olika workshops och delarenor. Sedan kom pandemin.

I dag består nätverket av drygt 250 olika aktörer. Och trots att fokus under våren flyttats från det breda begreppet psykisk folkhälsa till psykisk hälsa i kristid, menar Ing-Marie Wieselgren att pandemin med ökad arbetslöshet som följd kommer att rikta strålkastarna mot den psykiska hälsan hos befolkningen under många år framöver.

Vi ser att psykisk och fysisk hälsa och medellivslängd fortfarande ser väldigt olika ut i Sverige

– Vi ser att psykisk och fysisk hälsa och medellivslängd fortfarande ser väldigt olika ut i Sverige, och att den är kopplad till utbildningsnivå och ekonomisk standard. Det vi måste fortsätta att göra nu är att arbeta med förebyggande insatser som vi vet motverkar klyftor i samhället, säger hon.

Ing-Marie Wieselgren lyfter klassiska exempel som förskolans och skolans kompensatoriska och utjämnande funktion. Tanken om att bygga bort segregation och därmed motverka psykisk ohälsa tror hon också kan komma att aktualiseras.

– Men inte bara genom att blanda villor och hyresrätter i samma område. Nej, nu måste vi tänka nytt. Kanske genom att bygga pensionärs- och student-lägenheter i samma hus. Och att ge studenterna avdrag på hyran om de hjälper pensionärerna.

Hur ser du på din makt?
– Fördelen med att sitta på den position jag har på SKR är att det är en organisation som spänner över många samhällssektorer. Det finns ingen annan aktör som kan påverka en så bred målgrupp. Jag har också möjlighet att koppla ihop kunskap med olika aktörer.

Relaterat material

I skuggan av corona har experterna makten

Coronakrisen kastar om årets maktlista

”Det är fysiskt påfrestande att ha inflytande”

”Det går inte att gå tillbaka till det som var innan”

Covid-19 – vecka för vecka

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev