Få hela storyn
Starta din prenumeration
Politik
Publicerad: 14 Juni 2018, 12:58
Laura Hartman
Foto: Pax Engström Nyström
Mindre detaljstyrning och administrativa krav och mer samråd med professionerna. Det är huvuddelar i Tillitsdelegationens huvudbetänkande som idag lämnades till regeringen.
Civilminister Ardalan Shekarabi tog i dag emot det över 1 000 sidor långa betänkandet med titeln Med tillit växer handlingsutrymmet – Tillitsbaserad styrning och ledning av välfärdssektorn. I betänkandet ingår också en forskningsantologi.
– Det här är en unik utredning genom den tyngd forskningen har haft, sa Louise Bringselius, docent och forskningsledare i delegationen, innan utredningen överlämnades, och citerade en internationell forskare för att beskriva hur ledning kan se ut i samhället idag: en styrning ”med fjärrkontroll”, med onödigt många mätningar och där konkurrens främjas i istället för att gynna samarbete.
I betänkandet föreslås bland annat att regeringen ska minska sina riktade statsbidrag. Huvudprincipen ska i stället vara generella statsbidrag, och regeringen bör ha en tillit till att kommuner och landsting har förmågan att besluta om var pengarna bäst behövs.
Tillitsdelegationen inrättades i juni 2016 med syfte att främja idé- och verksamhetsutveckling vad gäller styrning från nationell nivå till genomförande i kommuner och landsting. Den har letts av nationalekonomen Laura Hartman.
Styrningen av välfärdssektorn måste bli mer sammanhållen, framgår även i betänkandet. Verksamheter drabbas ofta av motstridiga styrsignaler från kommuner, landsting och stat, som leder till onödig administration. Ekonomistyrning, prestationsstyrning, kultur och ledarskap bör ske i samråd med professionerna, och dessutom utformas så att det inte medför mer detaljstyrning än nödvändigt, skriver delegationen.
Civilminister Ardalan Shekarabi sa att utredningen är en av de viktigaste under mandatperioden.
– Jag är så glad att det här arbetet i sig har varit en modell för hur samverkan mellan den offentliga sektorn och forskarvärlden kan se ut, sa han när han mottog huvudbetänkandet.
– Välfärdens proffs måste få vara proffs och då måste vi sätta stopp för övertron på New public management och i stället börja styra med tillit till personalen, kommenterade han sedan i ett pressmeddelande.
Delegationen ska nu fortsätta med uppdraget att göra styrningen vid statliga myndigheter mer tillitsbaserad. Slutrapporten ska överlämnas i oktober 2019.