fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Föreslår nya regioner 2019

Publicerad: 30 juni 2016, 14:48

Foto: Thinkstock

Regeringens utredare föreslår tre nya storregioner från 2019. Norrland, Svealand och en ny större Västra Götalandsregion.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenVästerbottens läns landstingNorrbottens läns landstingRegion Jämtland HärjedalenLandstinget i VärmlandLandstinget SörmlandLandstinget i Uppsala länLandstinget VästmanlandRegion Örebro LänRegion GävleborgLandstinget Dalarna

Redan i maj avslöjade regeringens regionutredare Barbro Holmberg och Kent Johansson att de bedömde att det finns möjlighet att bilda tre nya storregioner 2019. När de på torsdagen lämnade sitt delbetänkande till civilminister Ardalan Shekarabi (S) höll de fast vid denna bedömning. Utredarna föreslår att den första januari 2019 blir starten för Norrlands län, Svealands län och ett nytt Västra Götalands län. Norrlands län ska bestå av Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen. Svealands län bildas av Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro, Gävleborg och Dalarna. Det nya Västra Götaland utökas till att även omfatta Värmland.

– Sjukvården står inför stora ekonomiska utmaningar och får större möjligheter att genomföra de förändringar som behövs med ett större befolkningsunderlag, sade Barbro Holmberg på presskonferensen där förslaget presenterades.

I augusti nästa år ska utredarna lägga sitt slutförslag med ytterligare tre storregioner som ska bildas 2023 vilket innebär att landet från och med då ska bestå av sex regioner. Även de delar av landet som hittills motsatt sig storregioner, som Halland, kommer då att tvingas in i en större region om utredarna får som de vill.

– Alla kommer att finnas med i vårt förslag nästa år, säger Kent Johansson till Dagens Medicin.

I förslaget till tre nya regioner från 2019 är det framförallt Värmlands tillhörighet som har vållat diskussioner. I Örebro har det funnits en oro för att universitetssjukhuset ska dräneras på patientunderlag om Värmland blir en del av Västra Götaland. I dag tillhör Värmland sjukvårdsregionen Uppsala-Örebro och de flesta värmländska patienter åker till Örebro för högspecialiserad vård. Att Värmland nu föreslås bli en del av Västra Götaland beror enligt Kent Johansson på att det varit Värmlands önskan. Men han ser inget hinder för att värmlänningarna även i fortsättningen ska kunna åka till Örebro för sjukvård även om de tillhör en annan region.

– Jag vet att det pågår diskussioner om ett fortsatt samarbete mellan den nya Västra Götalandsregionen och universitetssjukhuset i Örebro, säger Kent Johansson.

Utredarna har i sitt förslag övervägt residensstäder för de nya regionerna. För Norrland och Svealand lämnar de inget förslag utan överlåter den frågan åt regeringen. För den nya Västra Götalandsregionen föreslås Göteborg bli residensstad.

Relaterat material

Västra Götaland och Halland i regionbråk

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev