tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Förra KI-rektorn utreder Smer

Publicerad: 10 juli 2019, 09:24

Harriet Wallberg ska se över Smers uppdrag. Foto: Linda Berglund

Tidigare KI-rektorn och universitetskanslern Harriet Wallberg ska analysera behovet av etiska analyser på nationell nivå. I jobbet ingår också att se över Smers uppdrag.

Ämnen i artikeln:

SmerHarriet Wallberg

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Det beslutade regeringen i förra veckan.

Bakgrunden är den översyn som Statskontoret presenterade förra hösten av Statens medicinsk-etiska råd, Smer. Statskontoret konstaterade då bland annat att Smer är en liten organisation med bred verksamhet som fullgör sitt uppdrag trots små resurser. Myndigheten menade dock att Smers verksamhet skulle kunna fungera ännu effektivare om uppdrag och organisation förtydligades och antalet målgrupper minskades. Statskontoret ansåg även att det finns ett behov av att närmare definiera begreppet medicinsk etik i uppdragsbeskrivningen.

Smers ordförande Kenneth Johansson välkomnar den kommande översynen.

– Det är positivt att socialdepartementet nu går vidare i sin beredning vad gäller rådets framtida uppdrag och organisationsform. Det är vidare mycket bra att uppdraget även innefattar att analysera behovet av etiska analyser på nationell nivå samt att kartlägga hur dessa behov tillgodoses idag, säger han i en kommentar på Smers webbplats.

Harriet Wallberg börjar uppdraget den 1 augusti. Det ska vara klart den 30 april 2020.

Hon utredde senast om undersköterska skulle bli ett legitimationsyrke. Den utredningen landade i våras i att undersköterska bör bli en skyddad yrkestitel. Harriet Wallberg har även ett förflutet som rektor vid Karolinska institutet och universitetskansler vid Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Den senare tjänsten tvingades hon lämna 2016 i kölvattnet av Macchiariniaffären.

Relaterat material

Smer behöver ett tydligare uppdrag

Wallberg släpper bok om Macchiariniskandalen

Harriet Wallberg ska utreda leg för undersköterskor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev