Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Försäkringskassan ska granskas

Publicerad: 27 maj 2021, 11:36

Försäkringskassan har efter omfattande kritik lovat att bli bättre på att bedöma och handlägga sjukskrivningsärenden. Nu ger regeringen en annan myndighet, Statskontoret, uppdraget att följa hur det går.

Foto: Torbjörn Larsson

Försäkringskassan har efter omfattande kritik lovat att bli bättre på att bedöma och handlägga sjukskrivningsärenden. Nu ger regeringen en annan myndighet, Statskontoret, uppdraget att följa hur det går.


Ämnen i artikeln:

FörsäkringskassanI korthet

– Försäkringskassan har ju satt i gång en egen genomlysning av förvaltningen av sjukförsäkringen och vi vill följa det här arbetet för att också identifiera vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas från regeringens sida, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till Sveriges Radios Ekot, som var först med att rapportera om uppdraget till Statskontoret.

För en dryg månad sedan begärde Försäkringskassan 100 miljoner i ökade anslag för 2022 och 200 miljoner mer från 2023 för att bland annat kunna anställa flera hundra jurister till. Syftet är att kunna göra mer rättssäkra bedömningar av ansökningar om ersättning från sjukskrivna genom att öka det rättsliga stödet till de handläggare som möter medborgarna ute på kontoren och i telefonen.

Läs också: ”Jag ägnar mycket tid åt att bevisa att individer är sjuka”

Förslaget gör att nivån höjs på det rättsliga arbetet inom myndigheten som helhet och även förmågan att agera snabbt i svåra och komplexa frågor ökar. Det lägger grunden för en korrekt, robust och över tid stabil rättstillämpning, skriver myndigheten till regeringen.

Den interna tillsynen ska ökas, myndigheten ska inte bara sitta och vänta på granskningar som görs av andra. De kommer ofta för långt i efterhand, enligt generaldirektören Nils Öberg.

– Min bild är att tålamodet är lite grann på upphällningen när det gäller tillämpningen av sjukförsäkringen och vårt sätt att hantera den, sade Nils Öberg till TT när begäran om de extra pengarna skickades in till regeringen.

Lars Larsson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev