fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Forskare dömer ut VGR-modell

Publicerad: 2 november 2017, 09:32

Foto: Thinkstock

Den politiska organisationen i Västra Götalandsregionen kan göras om efter valet. Beställar-utförarmodellen har spelat ut sin roll, enligt en rapport.

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

I dag är det få som talar för modellen, enligt en forskningsrapport om den politiska organisationen i Västra Götalandsregionen, som gjorts på uppdrag av regionstyrelsen.

Forskarna menar att styrmodellen med beställar- och utförarstyrelser är oklar, att det är svårt att veta vem som har ansvar för vad, vad som görs och inte görs.

Inalles har forskare från Göteborgs universitet och Högskolan i Borås gjort tretton rapporter om styrmodellen i regionen.

– Syftet med att göra en så här stor genomlysning av den politiska organisationen är ju att vi har upplevt vissa skav och att organisationen upplevts otydlig både för oss politiker och för medborgarna, säger Linn Brandström (M) ordförande i styrgruppen för arbetet.

I det stora hela får politikerna annars godkänt.

– Vår uppfattning är att VGR är ett exempel på problem som kännetecknar regioner, landsting, kommuner i allmänhet. När man läser våra rapporter ska man komma ihåg att vår uppgift som forskare är att lyfta fram och tydliggöra förhållanden som går att göra bättre, säger Rolf Solli, professor Högskolan i Borås.

Politikerna ska under hösten diskutera den politiska organisationen inför nästa mandatperiod.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev