Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Forskare vill ha ny stopplag mot vårdens gräddfiler

Publicerad: 10 April 2015, 08:50

Socialdemokraterna måste leva upp till sin retorik, skriver en ekonom på DN Debatt.


Var tionde svensk i arbetsför ålder har i dag en privat sjukförsäkring och har därmed köpt sig förtur i vården, skriver John Lapidus, ekonomie doktor på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, på DN Debatt.

En försäkring kan garantera vård inom 14 dagar medan den offentliga vården garanterar samma sak inom 187 dagar, skriver han och anser att den typen av gräddfiler går stick i stäv med hälso- och sjukvårdslagen där det framgår att det är behovet av vård som ska ge förtur.

De privata sjukvårdsförsäkringarna är också tätt förknippade med de senaste decenniernas framväxt av privata vårdalternativ. Utan privata vårdalternativ har försäkringsbolagen ingenstans att skicka sina patienter, konstaterar debattören.

Enligt John Lapidus är det också mer lönsamt för privata vårdgivare att behandla försäkringspatienter då försäkringsbolagens ersättningar är högre än landstingens. Han anser också att privata sjukvårdsförsäkringar skapar orättvisa då de inte är förmånsbeskattade och att det därför går att komma överens med sin arbetsgivare om att försäkringen ska betalas genom bruttolöneavdrag.

”Det betyder att den privata finansieringens andel blir lägre än den annars skulle ha blivit, medan den offentliga finansieringen ökar genom uteblivna skatteintäkter.”

John Lapidus konstaterar också att den stopplag som Socialdemokraterna införde 2006, med det uttalade syftet att stoppa gräddfiler i vården, var försedd med så många förbehåll att den inte alls fått den effekt den var avsedd att få. Dessutom revs den omedelbart upp när den borgerliga regeringen Reinfeldt tillträdde.

Om nu Socialdemokraterna vill leva upp till sin retorik är det dags att agera, avslutar John Lapidus sin debattartikel:

”I väntan på utredningar om vinster i välfärden bör den nuvarande regeringen föreslå en ny stopplag, den här gången utan en massa förbehåll.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev