Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Förslag: Upphandlingar ska lösa vårdskulden

Publicerad: 28 augusti 2020, 09:21

Låt regionerna upphandla bort vårdköerna med statliga pengar. Det förslaget skickar två av Region Skånes vårdpolitiker till regeringen.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneLena Hallengren

I brevet som adresserats till socialminister Lena Hallengren (S), skriver Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M) , som leder hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne, att kostnaderna för den planerade vården som ställts in mellan mars och juni beräknas till 1,2 miljarder kronor i regionen. Det beloppet kommer att öka eftersom vården inte är tillbaka i normalläge än.

”Redan i september kommer således landets regioner stå med en vårdskuld som är orimlig att inhämta med befintliga medel och kapacitet”, skriver de i brevet.

Deras förslag är att regeringen ska lägga ett skarpt förlag i den kommande statsbudgeten om nationell finansiering av ett uppdrag till regionerna om att upphandla bort vårdköerna omgående. Upphandlingen ska göras med både privata vårdgivare och vårdgivare i Norden och Tyskland.

”Norge, Danmark och Finland är alla mindre drabbade än Sverige. Tyskland har kapacitet att ta emot patienter med avancerade sjukvårdsbehov när vår egen högspecialiserade vård inte räcker till för att hantera dubbel vårdskuld”, skriver de.

Relaterat material

Vårdsverige håller andan  inför en andra våg

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev