Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Förslag: Vaccinintyg från 1 juni

Publicerad: 5 mars 2021, 12:17

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) under en pressträff där han tar emot den första rapporten om framtagandet av en digital infrastruktur för vaccinationsintyg.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Det kommer att ställas krav på vaccinintyg om du vill resa framöver, tror digitaliseringsminister Anders Ygeman. Ett sådant kan vara på plats i Sverige i juni.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19I korthet

Flera länder, inte minst turistländerna i EU, har lyft frågan om så kallade vaccinintyg eller vaccinpass för att kunna få resandet på fötter igen.

Arbetet med en digital infrastruktur för ett sådant intyg i Sverige pågår för fullt.

– Regeringens mål är att du ska kunna få ett digitalt vaccinationsintyg, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff.

Tanken är att det ska vara klart till sommaren, säger han vidare.

I en första rapport från Myndigheten för digital förvaltning finns förslag på hur ett så kallat vaccinationsbevis ska kunna utformas.

– Det är främst avsett för resande och för att kontrollanterna ska kunna titta på beviset och verifiera att det är äkta, säger Mats Snäll, projektledare vid myndigheten.

Anders Ygeman tror att det kommer bli ett villkor för den som vill resa framöver.

– Jag tror att både resebolag och länder kommer att ställa det kravet. I dag ställer många krav på covidtest och i takt med att vaccinet kommer är det logiskt att fler ställer krav på vaccinbevis, säger han.

Beviset ska finnas tillgängligt från 1 juni, enligt förslaget från myndigheten. Man använder även begreppet bevis för att inte blanda ihop det med de intyg hälso- och sjukvård utfärdar för olika sjukdomstillstånd.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev