Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Förslaget: Färre vårdplatser vid sjukhusen i Västernorrland

Publicerad: 7 september 2020, 12:27

Minst 31 vårdplatser föreslås försvinna från Örnsköldsviks sjukhus.

Foto: Region Västernorrland.

I en handlingsplan för specialistvården i Västernorrland föreslås en minskning av vårdplatser från 573 till 486. Detta för att sänka kostnaderna inom specialistvården med 474 miljoner kronor fram till 2022, skriver Läkartidningen.


Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandLänssjukhuset i SundsvallSollefteå sjukhusÖrnsköldsviks sjukhusLäkarförbundet

I Sollefteå föreslås en minskning på 18 vårdplatser, i Örnsköldsvik 31 och i Sundsvall 25, dessutom föreslås att 13 vårdplatser tas bort inom psykiatrin, antingen på sjukhuset i Sundsvall eller på sjukhuset i Örnsköldsvik, skriver Läkartidningen. Enligt regionen kommer besparingen inte leda till uppsägningar, dock ska andelen hyrpersonal minska.

– Vår ambition har varit att förena skarpa förslag med en bibehållen patientsäkerhet och utvecklad medicinsk kvalitet och – så långt det är möjligt – en fortsatt rimlig servicenivå till patienterna. Det har också varit en princip att försöka uppnå en rimlig balans av åtgärder mellan de tre sjukhusorterna, säger sjukhusdirektör Lena Carlsson i ett pressmeddelande.

Lars Rocksén, ordförande i Ångermanlands läkarförening, anser att förslagen är dåligt underbyggda.

– Det skulle bara resultera i att vi flyttar runt personal och patienter mellan olika sjukhus i länet i högre omfattning. Slutresultatet skulle inte bli en förbättrad ekonomi – det riskerar snarare att orsaka merkostnader, säger han till Läkartidningen.

I slutet på november ska regionfullmäktige ta beslut om de föreslagna besparingarna.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev