Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Försök med patientöversikt i höst

Publicerad: 9 mars 2005, 13:15

Omkring 100 patienter från tre olika regioner och landsting ska ingå i den första versionen av den nationella patientöversikten.


Patientöversikten ska kunna nås via internet av alla landets vårdgivare, och av patienten själv. De landsting och regioner som ingår i pilotdriften är, förutom Landstinget i Uppsala län, Norrbottens läns landsting, Landstinget i Östergötland och Landstinget i Jönköpings län. De sistnämnda samarbetar regionalt när det gäller IT i vården.

- Vi är just klara med kravspecifikationen för de nationella komponenter som behövs för piloten av patientöversikten, säger Ingemar Ståhl, projektledare.

Komponenterna kommer att köpas in från leverantörer som redan arbetar åt pilotlandstingen, eftersom en ny upphandling skulle ta för lång tid. Det finns också en plan för vad översikten ska innehålla:

-Patientens grunddata.  -Patientens primärvårdskontakt på hemorten.  -Provbunden diagnostik: klinisk kemi.  -Förskrivna läkemedel.  -Uthämtade läkemedel, baserat på Apotekets planerade tjänst.  -Diagnoser slutenvård, alla diagnoser, ej bara huvuddiagnos.  -Logg, åtkomstlogg och användningslogg.  -Textbaserad journal, epikris från slutenvården.  -Remissvar röntgen, i textform.

Det är dock inte säkert att alla pilotlandsting kommer att kunna leverera alla dessa uppgifter.   Pilotprojektet ska vara i drift i oktober i år.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev