lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fortkörande läkare ska prövas i HD

Publicerad: 29 november 2006, 15:50

Fortkörande läkare ska prövas i HD

En läkare som tidigare fällts för fortkörning har nu beviljats resning av Högsta domstolen. Läkaren hävdar att han hade bråttom till en patient.


Mölndals tingsrätt dömde läkaren till 2 000 kronor i böter efter  att han kört i 132 kilometer i timmen. Läkaren erkände att han kört fortare än  tillåtet men motiverade detta med att han hade bråttom i tjänsten och att  hastighetsbegränsningen därför inte gällde honom, skriver Göteborgs-Posten.

Det var en kollega till läkaren som begärde hjälp sedan en  patient fått akuta bröstsmärtor. Men tingsrätten kom fram att det dröjde en  timme innan läkaren påbörjade bilfärden till patienten, och drog därmed  slutsatsen att läkaren inte kan ha uppfattat sin yrkesutövning som brådskande.

I resningsansökan till Högsta domstolen,  HD, åberopade läkaren specifikationer från sin och kollegans mobiltelefoner. De  visar att läkaren var på väg till patienten tolv minuter efter att kollegan  slagit larm. HD tror att läkaren hade frikänts om tingsrätten haft tillgång  till samtalslistorna och beviljar därför läkaren resning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev