Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fortsatt alliansstyre i Stockholm – trots kraftig nedgång för M

Publicerad: 10 september 2018, 13:34

Finanslanstingsråd Irene Svenonius (M).

Foto: Emilia Öije Bergqvist

NY VERSION Moderaterna backar närmare sex procentenheter och får 22,3 procent av rösterna i Stockholms läns landsting. Men tillsammans med övriga allianspartier lutar allt åt att det blir det största blocket.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Under valnatten såg det ut som att Alliansen skulle tappa sitt grepp om landstinget – något som många förutspått efter skandalerna och turerna kring Nya Karolinska i Solna, NKS. Men det preliminära resultatet ser ändå ut att ge Alliansens partier totalt 70 mandat, och det rödgröna blocket 64. Detta efter att Socialdemokraterna också backat något, Miljöpartiet har gjort ett katastrofval och Vänsterpartiet ökar med 2,8 procentenheter. Sverigedemokraterna ökar också och får 15 egna mandat.

– Det känns oerhört bra att Alliansen har fått väljarnas förtroende att leda landstinget en fjärde period. Resultatet visar att det vi gör har ett starkt stöd hos väljarna, säger Irene Svenonius, moderat finanslandstingsråd.

Moderaterna backar ju ändå med sex procentenheter. Vad tror du att er hantering av NKS har spelat för roll i valresultatet?

– Jag tror faktiskt att det kommer att ha visat sig spela mindre roll än vad man kan tro utifrån mediernas rapportering. Vi tappar mindre i procent i landstingsvalet än vad vi tappar i riksdagsvalet och i Stockholm stad. Vi följer en rikstrend, där de röster vi har tappat har gått till KD och C.

Tycker du att det ändå finns anledning att vara självkritisk när det gäller hanteringen av NKS?

– Valresultat eller inte, jag kom in som finanslandstingsråd den 1 januari 2017. Jag har varit kritisk sedan min första dag mot delar av NKS. Jag tror det är viktigt att hela landstinget är självkritiskt. Samtidigt är det bra att sjukhuset har byggts.

Tror du att din bristande hantering av din egen jävssituation kan ha påverkat resultatet för Moderaterna?

– Jag skulle säga att vi inte kan se någon effekt av någon del av NKS-frågan på valresultatet.

Vad hade du förväntat dig?

– Ödmjukt kan jag säga att jag hade en positiv känsla i magen kring att Alliansen hade goda möjligheter att få fortsätta styra som största minoritet.
Alliansen utesluter samarbete med både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

– Däremot utesluter vi inte blocköverskridande samarbete, säger Irene Svenonius. Hittills har vi kunnat göra uppgörelser i enskilda frågor med MP. Det är vi beredda att fortsätta med framåt, och även bredare. Sjukvården är ett område där det krävs långsiktiga investeringar och överenskommelser.

Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, anser att även landstingsvalet bör ses som blockpolitikens begravning.

– Jag har hela tiden sagt att jag är beredd att sätta mig ner och förhandla med alla partier utom Sverigedemokraterna, säger hon.

När eventuella samtal med Alliansen kommer att ske vill Erika Ullberg inte kommentera med hon noterar att det inte är någon direkt brådska för beslut kring exempelvis landstingsbudgeten.

Trots att Erika Ullberg inte slår undan Alliansens framsträckta hand är hon inte heller sen med att påpeka att hon tycker att partierna inte agerat ödmjukt utifrån valresultatet när depå måndagen lade upp bilder på sitt tårtkalas på mikrobloggen Twitter. Väljarna vill ha förändring och Alliansen signalerar att de vill köra på som ingenting har hänt, resonerar Erika Ullberg.

– Jag tycker att det är läge att vänta med champagnen.

Miljöpartiets oppositionslandstingsråd Susanne Nordling säger till Svenska Dagbladet att partiet avvaktar med kommentarer tills valet är färdigräknat.
Landstingsfullmäktige har sitt första sammanträde den 23 oktober. Då utses landstingsstyrelse och nya landstingsråd väljs.

Ännu har rösterna från ett fåtal valdistrikt inte räknats. Ett slutgiltigt resultat beräknas finnas på onsdag.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev