Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fortsatt fördröjning av Norrbottens omorganisation

Publicerad: 2 november 2020, 10:52

Foto: Getty Images

Det blev stopp i regionfullmäktige för förslaget om ny driftsorganisation för sjukvården i Norrbotten.

Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenCoronakrisen

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se


Regionfullmäktige i Norrbotten beslutade den 28 oktober att återremittera ärendet om omorganisation av sjukvården för en konsekvensbedömning för medborgare, patienter och personal.

Nästa möte i regionfullmäktige sker 25–26 november. Den nya organisationen är tänkt att träda i kraft 1 januari 2021.

Den styrande koalitionen mellan Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centern röstade för förslaget om omorganisation, medan oppositionen röstade emot genom så kallad minoritetsåterremiss. I oppositionen enades Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

I ett särskilt yttrande skriver Socialdemokraterna bland annat:

”Förutom bristen av underlag anser vi att ärendet måste kompletteras med risk- och konsekvensanalys av hur den föreslagna organisationsförändringen kommer att påverka personalen, ekonomin och arbetsmiljön. Vi saknar även beskrivning över hur den förändrade organisationen påverkar patientflöden, kötider, m m.

Ingen kan heller undgå det faktum regionen fortfarande är mitt inne i en hantering av covid-19-pandemin och därför måste organisationsförändringen och eventuella konsekvenser belysas även från det perspektivet.” 

Förslaget, som Dagens Medicin tidigare har skrivit om, innebär bland annat en förändring av regiondirektörens stab samt en uppdelning av verksamheten i sex divisioner. Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson fick när hon tillträdde hösten 2019  i uppdrag av regionstyrelsen att på ett hållbart sätt minska kostnaderna med 700 miljoner till 2022.

Läs också:

Oppositionen i Norrbotten tvekar om omorganisation 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev