Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Friade i styckmordsmålet fick liv och karriärer förstörda

Publicerad: 7 december 2009, 10:27

Allmänläkaren och obducenten som anklagades för ett styckmord på 1980-talet mår fortfarande mycket dåligt. Det berättade de i tingsrätten i dag, måndag. (Ny version 13.14)


De två läkarna har stämt svenska staten på omkring 40 miljoner kronor. Orsaken är anklagelserna om att de mördade och styckade Catrine da Costa 1984. Läkarna friades från mordanklagelserna i tingsrätten men fråntogs sina läkarlegitimationer sedan domstolen kommit fram till att de styckat kroppen.

Läkarna själva anser att de har utsatts för ett rättsövergrepp eftersom tingsrättsdomen var skriven så att anklagelserna om styckning inte gick att överklaga.

Under förmiddagens förhandlingar i Attunda tingsrätt talade allmänläkaren om hur mordanklagelserna har förstört både hans privatliv och hans yrkesliv. Han konstaterade bland annat att kan inte kommer att kunna arbeta som läkare även om han får tillbaka sin legitimation.

– Jag är inte uppdaterad på det medicinska området efter 22 år, sade han, rapporterar TT.

Obducenten har levt som förtidspensionär under större delen av tiden utan läkarlegitimation. Han ägnar sig åt att hjälpa andra som råkat illa ut i juridiska sammanhang och säger sig må mycket dåligt.

– Svårast är att inte vara i centrum. Tidigare var det jag som styrde och ställde. Allt detta har tagits ifrån mig, sade han i tingsrätten, enligt TT.

Relaterat material

Styckmordsfriade läkare kräver miljoner av staten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev