Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fritt fram för röstfiske vid skånska sjukhus

Publicerad: 12 september 2014, 05:36

I Malmö står regionrådet Carl Johan Sonesson (M) utanför sjukhuset för att värva röster. I Västernorrland tycker partierna att sjukvården ska vara fredad från politisk propaganda.


Väljarna bestämmer sig allt senare för hur de ska rösta, visar en undersökning från SCB och Göteborgs universitet. 2010 väntade tre av tio ända till sista veckan före valet.

Slutspurten är särskilt viktig där det är jämnt mellan blocken och där färre utnyttjar sin medborgerliga rättighet.

Det lägsta valdeltagandet i landstingsvalet 2010 hade Region Skåne. Där röstade 79,0 procent jämfört med genomsnittet på 81,0 procent.

– Vi satsar mer än någonsin på detta val och kampanjar främst runt vår satsning på cancervården, säger Carl Johan Sonesson.

Varje morgon står Moderaterna vid något av regionens tio sjukhus från 06:30 och framåt. Den främsta målgruppen är sjukvårdens tusentals anställda.

– För oss som en mycket stor arbets­givare är det viktigt att föra fram våra budskap, säger Carl Johan Sonesson.

Partierna i Skåne är överens om att inte kampanja inne på sjuk­hus och sjukhusområden. Däremot är det fritt fram att stå utanför sjukhus och vårdcentraler.

I Västernorrland har samtliga partier i fullmäktige enats om ett kampanjförbud i och utanför sjukvårdens och landstingets övriga lokaler.

– Är du eller din anhöriga i behov av vårdinsatser ska du inte behöva träffa på kampanjarbetare, säger landstingsrådet Per Wahlberg (M), som är på valturné i Ånge.

Några valaffischer finns det inte heller utanför sjukhusen.

Mycket står på spel i Västernorrland som har fått en ny politisk karta sedan sist. 2010 vann en borgerlig allians för första gången på 84 år. Den här gången har Sjuk­vårds­partiet, som ingår i den borgerliga alliansen, tackat för sig och Miljöpartiet har inte bestämt sig för vilket block det ska stödja.

Oppositionsrådet Elisabet Strömqvist (S) har varit ute på torgmöten och marknader och även knackat dörr sedan i juli.

– Många har inte bestämt sig än, vi har fullbokat schema fram till klockan 20:00 på valdagen, säger hon.

Partierna i Västmanland har samma inställning till kampanjer i sjuk­vården som i Västernorrland.

– Vi möter våra anställda i var­dagen, som vilka invånare som helst, säger Denise Norström (S) landstingsråd i Västmanland.

Nu i slutspurten koncentrerar Socialdemokraterna sig på att knacka dörr i områden där de inte är starka. De räknar med att nå människor som kan tänka sig att byta block.

För att återvända till Skåne så är regionrådet Rikard Larsson (S) mycket bekymrad över det låga valdeltagandet.

På valsedlarna står det fort­farande landstingsfullmäktige, inte region­fullmäktige. På en upplaga röstkort stod det till och med val till länsstyrelsen, berättar han.

– Så mycket hjälp från staten får vi inte. Som det inte skulle vara tillräckligt svårt ändå i det demo­kratiska virrvarret.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev