Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fuskande studenter kan förlora sina poäng

Publicerad: 11 april 2019, 06:07

Regeringen vill utreda om studenter som fuskat sig in på en högskoleutbildning ska kunna bli av med de poäng de hunnit klara av. I dag saknas regler kring detta och studenterna får behålla betygen.


– Det måste vara tydligt att för den som blir påkommen med fusk ska konsekvenserna bli riktigt hårda, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.

En utredare ser just nu över hur fusk på högskoleprovet ska kunna stävjas. Bakgrunden är de senaste årens avslöjanden om fuskare som betalat för ett bra resultat och därmed kommit in på åtråvärda utbildningar som till läkare, jurist eller civilingenjör – på andra sökandes bekostnad.

Regeringen vill bland annat veta om det går att införa ett krav på kroppsvisitation vid högskoleprovet, exempelvis i form av metalldetektorer. Och nu får utredningen alltså ett tilläggsdirektiv att även titta på frågan om hur de poäng en fuskande student redan klarat av ska hanteras.

I dag blir en student som fuskat av med sin plats, men vad gäller de poäng den redan hunnit klara av finns inget tydligt regelverk.

– Det är oklart vad som gäller. Ska du få behålla poängen eller inte, det ska vi utreda nu, säger Matilda Ernkrans.

Lärosätena har tills vidare enats om att studenten får behålla poängen, men ministern antyder att hårdare tag skulle vara önskvärt.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev