måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fyra miljarder på väg ut för att beta av vårdköer

Publicerad: 17 februari 2022, 12:02

”Utvecklingen mot färre och färre vårdplatser har gått för långt”, säger socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Fyra redan aviserade miljarder betalas nu ut till vården för att beta av långa vårdköer som blivit längre efter pandemin.

Ämnen i artikeln:

I korthetLena Hallengren

T

TT


Pengar ska också fördelas för att skapa fler vårdplatser.

– Det är dags för en ny start för svensk sjukvård. Planen framåt är mer personal, bättre arbetsmiljö, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Hon framhåller att det är för många överbeläggningar på svenska sjukhus och att vårdplatserna måste bli fler. Marginalerna är för små i den svenska vården, något som innebär en hård press på personalen. Pandemin har gjort det tydligt, en historisk påfrestning för vården.

– Utvecklingen mot färre och färre vårdplatser har gått för långt. Svensk sjukvård behöver en större kostym. Det betyder bland annat fler vårdplatser.

Läs också: Nationellt stöd ska underlätta snabba patientinflöden 

Landets 21 regioner ska få ett tillskott från en pott på 423 miljoner kronor för att ordna fler vårdplatser. Det är Socialstyrelsen som ska betala ut dem. På frågan om hur många fler vårdplatser som behövs:

– Det är väldigt svårt att säga. Och det kan behöva utökas olika i olika delar av landet och olika delar av vården. Men vi kan inte ha en överbeläggning som är satt i system, vi behöver se en minskad beläggningsgrad.

Regeringen har sedan tidigare avsatt 6 miljarder kronor under 2022 för att stötta regionerna i arbetet med att beta av vårdköerna som uppstått under pandemin. Nu ges Kammarkollegiet i uppdrag att betala ut fyra av de miljarderna. De fördelas utifrån folkmängd.

– Covid-19 har inneburit en historisk påfrestning på svensk sjukvård. Mycket vård har fått skjutas upp och arbetssituationen för personal varit oerhört pressad, säger Lena Hallengren.

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev