fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fyrdubblade kostnader för vård utomlands

Publicerad: 30 november 2017, 10:56

Foto: Thinkstock

Ersättningen för vård utomlands som Försäkringskassan betalat ut har fyrdubblats 2017. Liksom tidigare står svettbehandlingar i Danmark för den största delen av kostnaderna.


Det är Dagens Nyheter som har granskat utbetalningarna av ersättning till patienter som fått vård utomlands under 2017. Tidningens granskning visar att Försäkringskassan hittills i år betalat ut 286 miljoner kronor i ersättning till patienter för vård utomlands. Under 2016 var den totala ersättningen drygt 70 miljoner kronor.

Av de 286 miljoner kronor som betalats ut i år har 226 miljoner kronor gått till svettbehandlingar. Pengarna har gått till svenskägda Hidros Holdings AB som driver kliniker i Sverige, Danmark och Norge. Patienterna som åker till Danmark får ersättning från Försäkringskassan enligt EU:s patientrörlighetsdirektiv.

Det har under flera år pågått en juridisk process om rätten till ersättning för patienter som söker behandling för överdriven svettning, hyperhidros, utomlands. Försäkringskassan har hävdat att vetenskapligt stöd för behandling med botulinumtoxin bara finns för händer och armhålor.

En ny dom i Högsta Förvaltningsdomstolen kan komma att påverka framtida bedömningar av rätten till ersättning för svettbehandlingar utomlands.

– Domen har precis kommit och vi håller på att analysera hur den kommer att påverka. Vi vet inte, men den bör ge en begränsande påverkan på vilken behandling man kan få i andra länder och då påverkas ju även kostnaderna. Men det är oklart i vilken omfattning, säger Ulrika Havossar på Försäkringskassan till Dagens Nyheter.

Relaterat material

Regeringen kan se över regler om EU-vård

46 miljoner till dansk svettbehandling

Svettstrid rasar vidare

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev