fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Går vidare med privatiseringsförbud

Publicerad: 3 mars 2017, 09:36

Bild: Maria Bergman

Regeringen går vidare med förslaget om förbud mot att privatisera hela eller delar av universitetssjukhus.

Ämnen i artikeln:

SKRVårdpolitikVinster i välfärden

På torsdagens regeringssammanträde beslutade regeringen om en lagrådsremiss om förslaget om ett förbud mot privatisering av hela eller delar av ett universitetssjukhus. Förslaget innebär att sjukvård som bedrivs vid universitetssjukhus inte får lämnas över till någon annan.

Förslaget fick hård kritik av remissinstanserna, bland annat från flera rödgrönt styrda landsting och från Sveriges Kommuner och Landsting. Kritikerna har menat att förslaget gör sjukvården mindre flexibel om universitetssjukvården tvingas att fortsätta att bedriva samma vård som bedrivs där i dag.

Men på en punkt har regeringen ändrat sig efter kritiken i remissrundan. Regeringen har nu slopat förslaget om retroaktivitet som innebar att verksamheter som hade avknoppats 2007 eller senare skulle föras tillbaka till universitetssjukhusen.

- Vi har lyssnat på remissinstanserna när vi har tagit bort retroaktiviteten. Vi har också förtydligat att det i första hand inte handlar om byggnaderna utan om universitetssjukvården som vi inte vill ska privatiseras, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till Dagens Medicin.

Han säger att en oro över vad oppositionspartierna i alliansen ska hitta på ligger bakom förslagen.

- Vi har en stor oro för de idéer som finns i svensk borgerlighet. Jag kan inte utesluta att ivern att privatisera kommer att leda till att de vill försöka att privatisera också universitetssjukhus, säger Gabriel Wikström.

Samtidigt med lagrådsremissen om privatisering av universitetssjukhus fattade regeringen också beslut om en lagrådsremiss om privata sjukvårdsförsäkringar. Detta lagförslag innebär att offentligt finansierad sjukvård bara får ta emot patienter med privata sjukvårdsförsäkringar om det inte åsidosätter hälso- och sjukvårdslagens principer om att den som har störst behov ska få vård först.

- Det finns en oro för att skattemedel används för att finansiera privata verksamheter där vården inte styrs utifrån behovsprövning, säger Gabriel Wikström.

De två lagförslagen är en del av regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet om vinster i välfärden. Regeringen föreslår att lagarna ska träda i kraft sommaren 2017. Men det är tveksamt om de får stöd i riksdagen eftersom både allianspartierna och Sverigedemokraterna tidigare varit kritiska.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev