måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Gävleborg kan fortsätta rödgrönt samarbete

Publicerad: 10 september 2018, 10:00

Centerns regionråd Hannah-Karin Linck ser inget alternativ till att fortsätta samarbetet med de rödgröna i Region Gävleborg. Foto: Anders Friberg/Region Gävleborg

Den rödgröna koalitionen V, S, MP och C i Gävleborg fick sammanlagt 40 mandat och kan fortsätta styret utan att Sverigedemokraterna som vågmästare.

Ämnen i artikeln:

Valet 2018Region Gävleborg

Sjukvårdspartiet Gävleborg blir inte heller avgörande. Partiet gick tillbaka med ett mandat från 6 till 5.

Socialdemokraterna är största parti med 24 mandat. Centern har samarbetat med de övriga rödgröna partierna sedan 2009. Att skapa ett stabilt styre utan att bli beroende av Sverigedemokraterna som vågmästare var en ambition redan efter förra valet, enligt Hannah-Karin Linck, regionråd för Centern. Nu inleds förhandlingarna för att få ihop det i år, säger hon.

– Vi har haft ett bra samarbete i den här konstellationen de senaste fyra åren. Att släppa fram SD som vågmästare tror jag inte någon är intresserad av så det finns inte så många alternativ, säger Hannah-Karin Linck till Dagens Medicin.

Backande Sjukvårdspartiet Gävleborg har framför allt profilerat sig med frågor om höjd lön för sjuksköterskor och bättre arbetsvillkor i vården. Partiets ordförande Henrik Olofsson har svårt att förstå varför partiet förlorade väljare.

– Eftersom vården är en så viktig fråga hade vi hoppats på ett större väljarstöd. Det är svårt att veta vad det beror på, säger han.

Liksom tidigare kommer partiet att fortsätta samarbetet i opposition med M, KD och L.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev