fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Göran Stiernstedt: ”Det finns mycket att lära”

Publicerad: 6 juli 2020, 07:45

Foto: Johanna Lundberg/BILDBYRÅN

Göran Stiernstedt som är vårdens tunga representant i coronakommissionen anser inte att hans ordförandepost för tre stockholmssjukhus är något hinder i vägen.

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se


– Det viktigaste med kommissionens arbete är att lära inför framtiden, men jag vill inte gå in på några detaljer innan vi har haft vårt första möte., säger Göran Stiernstedt.

När ska ni ha det?

– Det vet jag inte ännu.

Vilka tankar har du efter våren med pandemin?

– Som jag tidigare har sagt finns det mycket att lära och en del saker har ju skakat om oss, som till exempel det som skett inom äldrevården. Vi har ju också hanterat en stor omställning, till exempel nya arbetssätt och öppningen av fler iva-platser.

Hur ska du hantera det faktum att du är ordförande för “superstyrelsen” för Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus samtidigt som du ska delta i kommissionen som ska granska vården?

– Det handlar ju om tre enskilda sjukhus i en region, och jag bedömer att kommissionen primärt inte kommer granska hur varje sjukhus har agerat.

Så du anser inte att det är någon form av jävsituation?

– Nej, jag bedömer att risken är liten. Om det förmodan skulle uppkomma en risk, så får jag hantera den då, säger Göran Stiernstedt, som också är styrelseordförande för Karolinska Institutet.

Ordförande i kommissionen är Mats Melin. Övriga ledamöter, som blev klara i fredags den 3 juli är Shirin Ahlbäck Öberg, docent och universitetslektor i statskunskap vid Uppsala universitet, Ann Enander, professor emeritus i ledarskap vid Försvarshögskolan, Vesna Jovic, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, tidigare vd SKR,Camilla Lif, präst och tf. kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm, Svenska kyrkan,Torsten Persson, professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet och Mats Thorslund, professor emeritus i socialgerontologi vid Karolinska Institutet.

Relaterat material

Göran Stiernstedt till coronakommissionen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev