Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Göran Stiernstedt ska bringa ordning och reda i vården

Publicerad: 20 december 2017, 11:13

Göran Stiernstedt utsedd till utredare. Här med socialminister Annika Strandhäll (S).

Foto: Samuel Åsgård

NY VERSION Göran Stiernstedt ska bland annat utreda vinster i vården, vårdval och beroendet av hyrpersonal i utredningen "Ordning och reda i vården".


Ämnen i artikeln:

Annika StrandhällGöran StiernstedtVinster i välfärden

Sjukvården har lyfts ur den kommande proposition som gäller vinster i välfärden, som ska komma som ett resultat av Ilmar Reepalus utredning. Därför tillsätts nu en ny utredning i syfte att utreda olika möjligheter att säkerställa att vårdens pengar går till just vård. Utredningen är en del av regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet.

Om det blir någon vinstbegränsning i sjukvården är än så länge oklart.

– Man kan inte utesluta det. Frågan ligger på bordet i den här utredningen. Men det är väldigt specifikt uttalat att det inte handlar om att valfriheten inte ska finnas kvar i sjukvården. Det handlar inte om att seriösa aktörer inte ska kunna finnas kvar i hälso- och sjukvården. Men vi måste också, med den styrning som vi har, säkerställa att resurserna landar rätt, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Dagens Medicin.

Göran Stiernstedt var tidigare direktör för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting och ledde den uppmärksammade utredningen "Effektiv vård" som den förra regeringen tillsatte. Han är svävande på frågan om hur han ser på vinstbegränsning.

– Det får ingå i analysen, om vinsterna bidrar till att man kan hamna fel. Jag kommer att sätta mig in i det som är gjort. För mig ingår det i hela styrningsproblematiken. Det är en del av det. Men jag har ingen åsikt i frågan i dag, säger han.

På utredningens bord hamnar också att se över lagen om valfrihetssystem, LOV. Men Annika Strandhäll betonar att det inte handlar om att ta bort det obligatoriska vårdvalet i primärvården som riksdagen har uppmanat regeringen att behålla.

– Det handlar om att se till att lagen om valfrihet fungerar på ett sådant sätt att den stärker och inte undergräver frågan om en jämlik vård över hela landet. Det finns problem med att vi får en koncentration i områden där man socioekonomiskt kanske inte har den största nyttan av vården och driver på en vårdkonsumtion i grupper som kanske inte har det största vårdbehovet, säger Annika Strandhäll.

Dessutom väljer regeringen att baka in frågan om bemanningspersonal i utredningen. Göran Stiernstedt ska kartlägga användningen av hyrpersonal i vården och lägga förslag på hur den kan minskas. Regeringen vill att han utreder om det finns behov av statliga regleringar av bemanningsbranschen.

– Det handlar inte om att utrota bemanningsföretagen som företeelse. Det vill jag vara noga med att understryka. Det handlar om beroendet av bemanningsföretag och att de bemanningsföretag som tillhandahåller service till hälso- och sjukvården ska fungera på ett seriöst sätt, säger Annika Strandhäll.

Göran Stiernstedt ska lämna ett första delbetänkande senast den 15 juni 2018 för att sedan lämna sitt slutbetänkande senast den 31 december 2018.

SAMUEL ÅSGÅRD OCH CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev