Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Göteborg får två nya sjukhus

Publicerad: 10 mars 2015, 14:07

Foto: Thinkstock

Ett ska drivas av regionen, det andra i alternativ regi.


Den grönblå majoriteten i Västra Götaland presenterade på tisdagen en överenskommelse som innebär att ett nytt specialistsjukhus med operationsmöjligheter byggs i Frihamnsområdet på Hisingen och att ett specialistsjukhus byggs i västra Göteborg.

– Genom denna stora satsning möter vi flera utmaningar som att stärka den nära vården, öka tillgängligheten och att möta befolkningsökningen och det ökade vårdbehovet i Göteborgsområdet. Samtidigt säkerställer vi Sahlgrenska universitetssjukhusets roll som ett högspecialiserat regionsjukhus, säger Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De nya sjukhusen är tänkta att ersätta sjukhuset i Lundby och det sjukhus som i dag ligger vid Frölunda torg. Enligt pressmeddelandet är de sjukhusen så gamla att de behöver lämnas inom tio år.

I dag drivs Lundby sjukhus av Capio och enligt överenskommelsen kommer ett av de nya specialistsjukhusen att fortsätta att drivas i alternativ regi för att möjliggöra en mångfald av vårdgivare, heter det i pressmeddelandet.

Förslaget kommer att behandlas på regionstyrelsens möte den 17 mars.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev