Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Grönblåa i VGR vill förstärka iva-vården

Publicerad: 6 maj 2021, 08:34

Linn Brandström är regionråd i Västra Götalandsregionen där bemanningen på iva länge varit svår.

Foto: Henrik Brunnsgård Bildbyrån/Catharina Fyrberg

Efter en långvarig kris i iva-vården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset föreslår politikerna i Grönblå samverkan nu en förstärkning för de närmaste tre åren.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetVästra GötalandsregionenIntensivvård

I tisdags berättade Dagens Medicin om en skrivelse från Sjukhusläkarna Göteborg till region- och sjukhusledningen. Där beskrevs medarbetare på iva från alla professioner vara nära kollaps, och situationen som ”en annalkande katastrof”.

I dag kom ett förslag om förstärkning av iva i ett pressmeddelande från det grönblå styret i Västra Götalandsregionen.

Är det här ett direkt svar på den skrivelsen?

– Nej, vi följer ju verksamheten jättenära och ser hur pressade de är på iva. Vi har en kontinuerlig dialog även med facken så vi vet att mycket är så som de beskriver det. I vårt budgetförslag för nästa år vill vi hjälpa till med att förstärka iva-vården, säger Linn Brandström (M), regionråd och ordförande i personalutskottet i Västra Götalandsregionen.

Meningen är att förstärka kompetensen genom att utbilda erfarna sjuksköterskor och undersköterskor från andra verksamheter i intensivvård. Dessa ska sedan kunna gå in stärka upp på iva vid extraordinära situationer – exempelvis en pandemi – eller under sommaren, då personalen haft svårt att få fyra sammanhängande veckors semester.

Läs också: Hon har jobbat 36 till 64 timmar i veckan – i fyra månader 

Satsningen är tänkt att löpa på tre år och är värd 130 miljoner kronor.

– De som är intresserade av åtagandet får avsätta tre månader per år för utbildning, gå bredvid på iva och jobba en månad där under sommaren. De kommer att få lönepåslag varje månad under de år som de åtar sig uppdraget, säger Linn Brandström.  

Hur mycket mer det betyder på en årslön är för tidigt att säga, enligt henne. 

Räknar ni med att det är tillräckligt för att klara iva? 

– Det kommer vi att få utvärdera. Personal är ju en bristresurs och vi måste börja någonstans. Det behöver byggas upp under en period så därför har vi lagt det på tre år och vi vill starta så fort som möjligt.

För att klara sommaren görs andra satsningar. Bland annat täcker regionen alla extrakostnader som kan uppstå för eventuella lösningar av personalbristen relaterat till covid-19 och förvaltningar som går med underskott i år får täckning för det, enligt Linn Brandström. Ett hundratal personer från regionservice ska tas in för att ge personalen viss avlastning och kanske även semester. Man tittar också på att ta in seniora handledare och mentorer för att hjälpa till under hela året.

Beslut om budget 2022 i Västra Götalandsregionen fattas nästa vecka. Om inte SD, V och S går emot, kan Grönblå samverkans budget bli antagen. 

Läs också: Läkare varnar för kollaps på iva på Sahlgrenska 

Läs mer:
Vårdförbundet i VGR vill ha högre sommarbonusar
Höjda bonusar ska klara vården i sommar 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev