Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Grundutbildning av sjuksköterskor utökas inte

Publicerad: 17 December 2014, 14:30

Det blir ingen utökning av antalet platser på grundutbildningen av sjuksköterskor nästa år.


Riksdagens utbildningsutskott kom i tisdags fram till att grundutbildningen av sjuksköterskor inte ska byggas ut. Men däremot satsas det på fler utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor och barnmorskor, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Den rödgröna regeringen föreslog i sin budget för 2015 att antalet nybörjarplatser på grundutbildningen skulle ökas med ytterligare 175 stycken och att utbildningen till specialistsjuksköterska och barnmorska skulle öka med 300, respektive 125 nya platser. På grund av att regeringens budget föll genomförs i stället alliansens satsning som innebär att grundutbildningen inte byggs ut alls. Dessutom blir satsningen på specialistsjuksköterskeutbildningen och barnmorskeutbildningen mindre, med ungefär hälften så många nya platser som regeringen föreslagit, på respektive utbildning, uppger tidningen.

Den minskade satsningen på nya utbildningsplatser får stora konsekvenser för Region Skåne, enligt ett pressmeddelande från S och MP i Region Skåne.

Landsting och kommuner har svårt att rekrytera och behålla vårdpersonal och omkring 300 sjuksköterskor saknas i dag i Region Skåne, enligt pressmeddelandet.

Slutgiltigt beslut tas i riksdagen senare i veckan.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev