söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Halland höjer avgifterna

Publicerad: 2 november 2018, 09:34

Mikaela Waltersson.

Foto: Magnus Persson, Mostphotos

Det kommer att bli dyrare att vara patient i Region Halland efter årsskiftet om Alliansen får igenom sin budget.

Ämnen i artikeln:

Region HallandAkutsjukvårdPrimärvård

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Vår stora utmaning den kommande mandatperioden är att lyckas med våra prioriteringar för att få en ekonomi i balans. Vi behöver investera i rätt saker för att kunna driva utveckling och fortsätta leverera bra vård till hallänningarna, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) i ett pressmeddelande.

Rent konkret föreslår Alliansen att patientavgiften i primärvården höjs från 150 kronor till 200 kronor. För besök hos distriktssköterska, sjuksköterska, undersköterska och uroterapeut i primärvården blir det en avgift på 100 kronor. Ett läkarbesök i akutsjukvården blir 50 kronor dyrare och landar på 450 kronor. Dessutom räknas högkostnadsskyddet i öppenvården upp.

– Vi i Halland kan inte både vara bäst och billigast, vi ser tydligt att den ekvationen inte går ihop. Men högkostnadsskyddet gör att de som är i stort behov av vård i de flesta fall inte får högre kostnader per år än de har i dag. Det är de med störst behov vi vill öka tillgängligheten för och avgifterna är ett sätt att styra behoven till rätt vårdnivå, säger, säger Benny Strandberg (KD) i samma pressmeddelande.

Någon höjd regionskatt kommer hallänningarna däremot inte att få, det har regionfullmäktige redan klubbat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev