fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hälso- och sjukvårdsdirektör tvingas gå

Publicerad: 20 maj 2019, 12:39

Lars Almroth Foto: Sverker Berggren

Blekinges regionstyrelse skiljer Lars Almroth från sitt uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör. Meningsskiljaktigheter kring hur framtidens vård ska se ut ligger bakom beslutet som kostar regionen strax över fyra miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

Region Blekinge

Det politiska styret, bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, offentliggjorde beskedet under måndagen. Lars Almroth lämnar sitt uppdrag omgående. För tillfället pågår ett projekt i regionen med att ställa om till framtidens hälso- och sjukvård, och i det arbetet har Lars Almroth och regionstyrelsens inte lyckats komma överens om en gemensam inriktning.

– Sedan vi tillträdde har vi haft olika synpunkter, men nu har vi kommit i ett läge där vi måste känna att den högste direktören delar våra tankegångar. Det har vi inte och då måste vi göra någonting, säger Alexander Wendt (M), regionstyrelsens ordförande.

Vad är det för frågor som ni har olika uppfattning i?
– Om jag svarar på det så föregriper jag den budgetprocess som just nu pågår, och då blir det alldeles fel. En del handlar om att hitta breda överenskommelser och därför vill jag inte föra sådana diskussioner i media.

Alexander Wendt understryker att beslutet att avsätta Lars Almroth bara har med dessa meningsskiljaktigheter att göra, och att det inte finns några underliggande orsaker.

– Vi styr och leder och om tjänstemännen inte är överens med politiken så är det politikens uppfattning som gäller. Det här är för oss en väldigt viktig princip som jag bestämt håller fast vid oavsett vem som har den politiska majoriteten.

Vårdförbundets ordförande i regionen, Gunilla Månsson, har nyss nåtts av beskedet när Dagens Medicin kontaktar henne. Hon tycker det är svårt att säga något om beslutet, då hon inte har den fullständiga bilden klar ännu. Behovet av ett paradigmskifte med mer nära vård upplever hon dock att Vårdförbundet delat med Lars Almroth.

– Det är den framtida hälso- och sjukvård som han beskriver. Sedan har vi delat synen på att det här utmanar hela systemet och de normer och hierarkier som finns, säger Gunilla Månsson. Hon fortsätter:

– Det innebär stora förändringar för de som jobbar i hälso- och sjukvården och alla människor är i behov av någon grad av trygghet i vardagen. Men det har funnits ett bekymmer i att alla inte hängt med i den här omställningen. Kommunikationen ner på medarbetarnivå har han misslyckats med.

I väntan på att en ny hälso- och sjukvårdsdirektör tillsätts tar Peter Lilja tillfälligt över ansvaret, vid sidan av sin roll som regiondirektör. Lars Almroth har varit hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge sedan den 1 april 2018 och dessförinnan sjukhusdirektör

Vad kostar det här för regionen?
– Som det ser ut i dag kostar det strax över fyra miljoner kronor. Jag kan inte detaljerna men det finns ett förordnande som löper över en viss tid och regiondirektören har fått i uppdrag att lösa ut det här avtalet, säger Alexander Wendt.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev