Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Han är regeringens vaccinsamordnare

Publicerad: 16 juni 2020, 11:27

UPPDATERAD Richard Bergström blir Sveriges nya vaccinsamordnare. Han har tidigare bland annat varit rådgivare för WHO, anställd inom flera läkemedelsföretag och vice ordförande vid Karolinska institutet.
– Det är en plikt som svensk och som person från läkemedelsbranschen att hjälpa till, säger Richard Bergström.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisenLena HallengrenVaccinFolkhälsomyndigheten

På en pressträff på tisdagen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) det nya uppdraget.

– Regeringens och samordnarens ansvar handlar enkelt uttryckt om att få vaccin till Sverige, säger Lena Hallengren.

Och Richard Bergström passar perfekt för uppdraget, enligt ministern.

– Han har ett brett kontaktnät och många års erfarenhet i branschen både nationellt och internationellt, säger Lena Hallengren.

Richard Bergström var tidigare vd för europeiska läkemedelsindustrins branschorganisation Efpia och dessförinnan för chef för Läkemedelsindustriföreningen, Lif. Innan regeringsuppdraget har han arbetat som konsult.

Enligt Richard Bergström hade coronapandemin slagit betydligt hårdare om den kommit för ett tiotal år sedan och han förklarar att tidigare pandemier fått privata och offentliga sektorn att satsa på vaccinutveckling.

– Man samarbetar på ett sätt som var helt otänkbart för 30 år sedan.

Vilka är de största utmaningarna att få ett vaccin till Sverige?
– Det handlar om att hitta en balans mellan att få tillgång snabbt och samtidigt vara en del i det globala, europeiska och nordiska samarbetet, säger Richard Bergström.

Lena Hallengren uppgav i helgen att hon är positivt överraskad över hur fort utvecklingen går mot ett vaccin – men det lär ändå dröja tills det finns ett säkert vaccin för massproduktion.

Under pressträffen säger hon att ett coronavaccin kan komma ut på marknaden uppemot tio gånger snabbare än vad som är normalt.

– Vi kan inte räkna med det men vi måste planera för det. Sverige ska vara redo att vaccinera så fort som möjligt, säger Lena Hallengren.

Regeringen har föreslagit att Folkhälsomyndigheten ska få låna upp till två miljarder kronor så att myndigheten kan vara med och buda på ett eventuellt kommande coronavaccin hos läkemedelsföretagen.

TT, DAGENS MEDICIN.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev