Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Han tar över Smer

Publicerad: 24 maj 2019, 11:22

Kenneth Johansson.

Foto: Erik Nygren

Den tidigare landshövdingen Kenneth Johansson tar över ordförandeposten i Statens medicinsk-etiska råd efter Kjell Asplund.


Ämnen i artikeln:

Smer

När Dagens Medicin får tag på Kenneth Johansson är han ute och åker häst, men hustrun styr så det är ingen fara, försäkrar han.

– Det är spännande och roligt, säger han om sitt nya uppdrag och lägger till att han tidigare varit ledamot i Smer i fyra år i början av 2000-talet.

Han har en bakgrund som förvaltningssocionom och var administrativ chef på Falu lasarett under tio år på 1980-talet, eller ”byråkrat” som han själv kallar det. Efter det blev han kommunpolitiker för Centerpartiet och 1998 kom han in i riksdagen och var under sina 14 år där hela tiden ledamot i socialutskottet, varav sex år som ordförande.

– Jag har varit ordförande i Donationsrådet och suttit i Socialstyrelsen. Så jag har både ett engagemang och ett intresse för hälso- och sjukvård.

Kan det ligga dig i fatet att du inte är läkare?

– Ser man till den samlade gruppen så finns det representanter från alla partier i riksdagen och en lång rad experter och sakkunniga. Jag ser mig inte som en medicinsk expert utan att jag ska hålla ihop Smer och se till att vi fullgör våra uppgifter och att alla runt bordet ges möjligheter att bidra.

Kenneth Johansson lägger till:

– Nej, jag ser inte det som någon nackdel. Genom att klokt hantera hela gängets kompetenser så tror jag att de ledaregenskaperna är minst lika viktiga.

Finns det några speciella frågor som du tycker att Smer ska prioritera?

– Det är lite för tidigt och jag vill träffa både det nya rådet, personalen och regeringens representanter. Men det handlar om det mer traditionella, från födelsen till döden.

Födelsen och döden, ska jag tolka det som abort och dödshjälp?

– Ja, bland annat, det är ju något som Smer har jobbat med traditionellt. Men även fosterdiagnostik, donationsfrågor och organdonation. Och ny teknik som nu kommer in med kraft i sjukvården, jag bejakar den utvecklingen, men vi måste också beakta de etiska aspekterna.

Enligt ett pressmeddelande från socialdepartement gäller förordnandet till och med den 31 december 2022.

Kenneth Johansson är före detta landshövding i Värmland och riksdagsledamot för Centerpartiet. Han var ordförande för riksdagens socialutskott 2006–2012 och ordförande i Socialstyrelsens donationsråd 2014–2018.

Kjell Asplund, har varit ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, Smer, från den 1 januari 2012 till den 30 april 2019.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Smer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev