Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hans Karlsson slutar på SKL

Publicerad: 26 april 2018, 08:54

Hans Karlsson, här på Dagens Medicins seminarium i Almedalen 2016.

Foto: Pax Engström Nyström

Chefen för avdelningen för vård och omsorg återvänder till Värmland. NY VERSION


Ämnen i artikeln:

SKRLandstinget i VärmlandSjukhuset i Arvika

Värmlänningen Hans Karlsson lämnar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, den 31 oktober. I höst blir han verksamhetschef för slutenvården i Arvika.

Varför då?

– Mitt förordnande går ut och jag fick en fråga av min vd om att stanna några år till. Jag övervägde det noggrant men bestämde mig för att ta ett annat jobb. Jag har jobbat på nationell nivå i ganska många år nu, och är intresserad av att se om jag kan jobba i ett regionalt sammanhang med att utveckla verksamheten och människor som har behov av många olika insatser.

Hans Karlsson berättar att utgångspunkten för hans nya tjänst är sjukhuset i Arvika. Men att samarbete med såväl primärvård som kommuner också kommer att ingå och att han vill jobba ”i hela systemet”. Tjänsten som verksamhetschef för slutenvården i Arvika var vakant när han tackade nej till SKL.

Så du gjorde en chansning?

– Det kan man säga. Jag förstod att jag skulle kunna få det jobbet och vägde in det. Det finns ju för- och nackdelar med båda valen. För mig handlar det här om att få tillämpa det jag lärt mig och använda mig av de kontakter jag har fått under de här åren. Det är erfarenheter som jag önskar att många lokala chefer hade haft med sig, men det är knappt möjligt.

Tiden på SKL har gett insikter och enligt Hans Karlsson blir utväxlingen bäst i den typ av nära arbete han snart ska börja jobba i. Exempelvis genom att jobba med förbättringsarbete, leta efter brister och utveckla medarbetarna.

– Där har vi den största förbättringspotentialen.

Men det blev ändå fem år hos SKL, vad är det bästa du åstadkommit under den tiden?

– Jag har fått vara med på en resa som har varit otroligt spännande. Utvecklingen av kunskapsstyrning och det system som landstingen tagit fram. Arbetet med strategin för hälsa har varit viktigt och även arbetet inom vision e-hälsa som drivits tillsammans med staten.

Hans Karlsson lyfter även fram arbetet med utskrivning från sjukhus och den förändrade betalningsansvarslagen som viktiga milstenar.

– Att se att kommuner och landsting jobbar ihop är en kvittens på att det går att lösa ut frågor och att det behöver bli förhandlingar och hårda ord.

Finns det någonting som inte blev bra, eller som kunde gjorts bättre?

– Det finns jobb kvar att göra, och som kommer att ta tid. Det handlar om styrning av hälso- och sjukvård. Vi är fortfarande kvar i att tänka i resurseffektivitet, hur länge en maskin används eller hur många besök en enskild profession kan genomföra. Det vi försöker hitta styrningsmekanismer kring är vilka värden det här skapar. Om vi förändrar någonting blir det då mer eller mindre värde för patienten?

Styrningen ligger delvis utanför det ansvarsområde som Hans Karlsson har inom SKL, men är ändå ett område där det finns mycket kvar att göra. En annan fråga som ännu inte är löst är kompetensförsörjningen.

– Att vi fortfarande har hyrpersonal, där har vi en repa kvar. Jag tycker själv att man inledningsvis skulle ha varit mer bestämd och lite tuffare.

Göran Stiernstedt satt på din stol innan dig. Vad tycker du skulle vara passande egenskaper för din efterträdare? Behövs det en kvinna nu?

– Jag ska nog inte ha synpunkter på kön, men där är det självklart alltid bra med balans. I min ledningsgrupp på avdelningen så är det bara jag som inte är kvinna. Så det finns en balans på det sättet, vilket inte innebär att min efterträdare inte kan bli en kvinna.

Hans Karlsson fortsätter:

– Några tror att jag bara jobbar med hälso- och sjukvård, men det är en del av jobbet. Vi jobbar även med socialtjänst, LSS, jämställdhetsfrågor och folkhälsofrågor. Det är mycket bredare än bara hälso- och sjukvård, så man måste ha åtminstone en kunskap om både kommun- och landstingssidan. Man behöver ha perspektiv, det tror jag är en viktig del. Sedan ska man kunna samverka med andra och ha en social förmåga.

SKL ska inom kort inleda en rekrytering av en efterträdare.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev