Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Här är KI:s nya styrelse

Publicerad: 24 november 2016, 12:13

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, och Mikael Odenberg.

UPPDATERAD Mikael Odenberg tar över rollen som ordförande i Karolinska institutets styrelse, konsistoriet.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Länk till innehåll

Mikael Odenberg är i dag generaldirektör för Svenska kraftnät och har tidigare varit försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Han har militär utbildning och är major i Amfibiekåren.

Hans förordnande börjar den 1 december och gäller fram till 30 april 2020. Det gäller även övriga nya ledamöter i konsistoriet.

- Jag har följt KI:s lidanden de sista åren på avstånd och hade i min vildaste fantasi inte trott att jag skulle komma närmare än så. Men jag har fått frågan. Regeringen tror att jag kan göra nytta och då har jag valt att ställa upp, säger Mikael Odenberg till Dagens Medicin.

Han betonar att konsistoriet nu behöver fatta beslut om vilka åtgärder som behövs för att händelser likt dem som inträffade i Macchiariniärendet inte ska kunna upprepas på Karolinska institutet.

- Vi i konsistoriet behöver metodiskt gå igenom slutsatserna och rekommendationerna från utredningarna och värdera dem.

Det var i september som hela styrelsen för Karolinska institutet fick sparken av forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Strikt formellt avgick styrelsens ordförande Lars Leijonborg frivilligt ett par dagar tidigare, men om han inte hade gjort det hade även han fått sparken, har ministern sagt.

Med anledning av Macchiariniaffären som resulterade i att den tidigare styrelsen avsattes, säger Hellmark Knutsson:

– Det behövs en tydlig nystart. Men det är viktigt att det sker under ordnade former.

Hon lyfter fram Mikael Odenbergs långa erfarenhet från politiken och att denna erfarenhet kombinerat med de andra ledamöternas bakgrund innebär att konsistoriet får de egenskaper och den kompetens som behövs för att återupprätta förtroendet för Karolinska institutet.

- Det här är bra namn med hög respekt inom vetenskapsvärlden och även med Göran Stiernstedts erfarenhet från hälso- och sjukvården så ser vi att det blir en bra sammansättning, säger Helene Hellmark Knutsson till Dagens Medicin.

Den första uppgiften för den nya styrelsen blir att tillsätta en ny rektor för Karolinska institutet.

- En ny ordinarie rektor kommer att vara viktigt för att Karolinska institutet inte bara ska återupprätta förtroendet utan också kunna fortsätta att utvecklas som det väldigt starka medicinska forskningsinstitutet som är Sveriges främsta men också ett av världens främsta och som betyder väldigt mycket för att Sverige ska ha ett gott rykte som forskningsnation, säger Helene Hellmark Knutsson.

Mikael Odenberg tycker att det finns lärdomar att dra från Macchiariniaffären i tillsättandet av den nya rektorn.

- Händelserna nyligen indikerar väl att det inte bara är den akademiska excellensen som är viktig utan att ledaregenskaperna är väldigt betydelsefulla också, säger han.

Förutom Mikael Odenberg utses tre nya externa ledamöter i konsistoriet.

Liselotte Höjgaard, sedan 2000 avdelningschef vid Rigshospitalet i Köpenhamn, är en av de nya styrelseledamöterna. Hon är professor i medicinsk teknik.

Björn Stensaker, professor vid insitutet för pedagogik vid Universitetet i Oslo, tar också plats i konsistoriet.

Och den för sjukvården välkände Göran Stiernstedt, konsult och rådgivare i den statliga kunskapsstödsutredningen, är också ny i styrelsen. Han har tidigare varit överläkare, nationell samordnare och utredare för effektivare resyursutnyttjande inom hälso- och sjukvården.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev