Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Här är kraven för att få EMA

Publicerad: 23 februari 2017, 13:54

Bild: Thinkstock

Boende för 900 familjer och hotellkapacitet för 30 000 hotellnätter per år. Det är några av kraven på den stad som vill få den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.


Sverige är ett av de länder som konkurrerar om att få den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA när den flyttar från London i samband med att Storbritannien lämnar EU. Nu har några av EU-kommissionens krav på den stad som ska få myndigheten läckt ut till nyhetsbyrån Politico, rapporterar life-time.se.

Kriterierna ska enligt uppgifterna bland annat handla om att EMA måste kunna vara i full operativ drift från dag ett i den nya staden. EU-kommissionen ställer också krav på att EMA:s nya lokaler måste ha goda förbindelser med en internationell flygplats med direktflyg till de flesta EU-länder. Staden måste också ha en hotellkapacitet på 30 000 hotellnätter per år för att kunna ta emot de i genomsnitt 300 experter som reser in för möten på EMA varje dag.

Dessutom vill EU-kommissionen att den nya staden ska erbjuda bra förutsättningar för att så många som möjligt av de 900 anställda på EMA i London ska vilja följa med till den nya staden. Det innebär bland annat en fastighetsmarknad som snabbt kan erbjuda boende för 900 familjer och internationella skolor och förskoleplatser till de omkring 650 barn som de anställda i London har.

Christer Asp som leder det svenska kansliet som arbetar för att få EMA till Sverige säger till life-time.se att Sverige vill att beslutet om EMA:s framtid fattas snabbt. Han vill se ett beslut redan i juni för att minska osäkerheten bland personalen på EMA och förhindra att många lämnar myndigheten.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev