Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Här är Västernorrlands sparplan

Publicerad: 4 september 2015, 12:26

Bild 1/3  

Foto: Håkan Nordlöf

För att få stopp på landstingets blödande ekonomi föreslås nedläggning och omflyttning av flera vårdverksamheter. Och en skattehöjning.

Ämnen i artikeln:

Landstinget VästernorrlandLänssjukhuset i Sundsvall

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare skrivit om det tjänstemannaförslag som bland annat innebär att stora delar av Sollefteå sjukhus läggs ner. I går, torsdag, lades förslaget fram för landstingsstyrelsen och ledamötena i hälso- och sjukvårdsnämnden.

■ Avveckling/flyttning av förlossningsvården och sluten kvinnosjukvård och barnsjukvård i Sollefteå. Bedömd samordningsvinst 40 miljoner kronor. Enligt förslaget ska förlossningarna delas mellan Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
■ Avveckling/flyttning av så väl den akuta som den planerade kirurgiska och ortopediska vården i Sollefteå. Bedömd samordningsvinst 50 miljoner kronor. Enligt förslaget ska de omkring 2 800 operationer som i dagsläget utförs i Sollefteå fördelas mellan Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand och Örnsköldsviks sjukhus.
■ Nivåstrukturering av den kirurgiska och ortopediska vården mellan Örnsköldsvik och Sundsvall, framför allt med fokus på att samla den planerade proteskirurgin av primärproteser till Örnsköldsvik. Bedömd samordningsvinst 20 miljoner kronor.
■ Stängning av ytterligare en vårdavdelning i Sollefteå. Bedömd besparing 10 miljoner kronor. Enligt förslaget ska den kirurgiska vården flyttas till Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand och Örnsköldsviks sjukhus som därmed behöver cirka 15 ytterligare vårdplatser.
■ Stängning av rehabiliteringsmedicins vårdavdelning i Härnösand och utveckling av de öppna rehabiliteringsinsatserna i enlighet med tidigare gjorda utredningar. Bedömd samordningsvinst 10 miljoner kronor.

I förlaget finns även scenarion med olika skattehöjningar. Det framgår att det utöver besparingar på 250 miljoner kronor krävs höjning på 50 eller 80 öre redan nästa år för att nå en ekonomi i balans.

Läs om vad förslaget innebär för varje sjukhus i bildspelet ovan.

Relaterat material

Delar av Sollefteå sjukhus kan läggas ner

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev