Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Här ska patienterna betala för ambulansfärden

Publicerad: 2 mars 2015, 13:15

I Norrbotten ska det börja kosta 200 kronor att åka ambulans till sjukhuset. Tveksamt, tycker ambulansöverläkare.


Ämnen i artikeln:

Norrbottens läns landsting

Norrbottens läns landsting gör om sina patientavgifter. Till nyheterna hör en ambulansavgift och den motiveras med att det görs sjukvårdande behandlingar i ambulanserna, som bemannas med minst en sjuksköterska.

Ambulansavgiften, som införs den 1 maj, ska ingå i högkostnadsskyddet. Det betyder att ingen patient ska behöva betala mer än 1 100 kronor för sjukvården under en period på tolv månader.

Främsta skälet är inte att få in mer pengar, enligt verksamhetsdirektör Veronika Sundström i Norrbotten. Det handlar mer om att skapa ett rättvist regelverk och spara tid i vården.

– Det vore ologiskt att inte betala för den sjukvård som utförs i ambulansen medan man får betala på hälsocentraler och sjukhus, säger Veronika Sundström till Dagens Medicin.

Den sjuka och eventuella medföljare ska inte krävas på 200 kronor för att få åka med ambulansen. En faktura kommer i efterskott, enligt Veronika Sundström.

Ambulansöverläkare Håkan Klementsson, som är ordförande i Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, tycker att det är tveksamt med ambulansavgifter. Det ger mest bekymmer med att skicka fakturor till patienterna.

– De försök med ambulansavgifter som gjorts visar att det är svårt att få in pengarna, säger Håkan Klementsson till Dagens Medicin.

Vad händer om man faller ihop på gatan och någon tillkallar en ambulans som man sedan inte vill använda, frågar han.

Det enda positiva med ambulansavgifter är att de kan bidra till kostnadsneutralitet. En patient kan inte förledas att försöka åka ambulans i stället för att betala en sjukresa.

När Norrbotten gjorde om sina patientavgifter drog de lärdom av erfarenheterna i främst Värmland, som har fungerande ambulansavgifter, enligt Veronika Sundström.

VIVIANNE SPRENGEL

Ämnen i artikeln:

Norrbottens läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev