Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Här ska sjukvården bli ”köfri”

Publicerad: 15 december 2015, 12:20

Landstinget har nyligen klubbat att Kalmar ska var helt ”fritt från köer” 2018.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar län

Landstingsstyrelsen i Landstinget i Kalmar län tog på måndagen beslut om en handlingsplan om hur sjukvården ska kunna bli helt köfri till nästa val.

Vad betyder det?

– På något vis bygger vårt system på köer och när man pratar med patienter tycker de att det är viktigt att veta vad som är nästa steg. Det är framförallt det vi pratar om: Att jag som patient ska få en tid i handen om nästa åtgärd när jag går från hälsocentralen eller mottagningen, säger Lena Segerberg (S), landstingsråd med ansvar för länets tre sjukhus, till Dagens Medicin.

I ett pressmeddelande definierar landsstingsmajoriteten också köfri vård som att ”patienten ska veta vad som är nästa steg vid en utredning/behandling och vid besök/konsultation erbjudas tid direkt”.

Så den patient som vet att hen ska opereras om fyra månader står inte i kö?

– Nej, egentligen inte. Inte om vi har kommit överens om den tiden. Om jag som patient har fått en tid nästa onsdag kan jag inte påstå att jag står i en kö. Det är samma sak som när jag beställer en tid hos min hårfrisörska. Då säger inte jag att jag står i kö för att få komma till min hårfrisörska, säger Lena Segerberg.

Hon tror att landstinget kommer att få draghjälp av det arbete med standardiserade vårdförlopp som pågår inom cancerområdet. Hon är också tydlig med att Landstinget i Kalmar läns handlingsplan gäller all sjukvård och att den ska lösas inom befintliga budgetramar. Rent konkret innebär handlingsplanen en annan typ av schemaläggning och att klinikerna öppnar upp sina tidböcker för att på så sätt göra patienterna delaktiga.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar län

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev