onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hård kritik mot regeringens nedläggning av Karensutredningen

Publicerad: 27 januari 2023, 13:06

SD:s socialpolitiska talesperson Linda Lindberg uppger att nedläggningen var okänd för SD och ” ingenting som vi varit delaktig i”. Anna Tenje (M) kommer att kallas till socialförsäkringsutskottet. Foto: Anders Wiklund/TT, Jonas Ekströmer/TT

SD stormar mot att regeringen vill utreda ytterligare karensavdrag internt i regeringskansliet och anser sig inte delaktig i beslutet att lägga ned Karensutredningen.
Samtidigt kommer V och S i nästa vecka kräva att den nedlagda Karensutredningen får fortsätta.

Ämnen i artikeln:

RegeringenVänsterpartietModeraterna

MK


På torsdagen fattade regeringen Kristersson beslut om att lägga ned Karensutredningen som tillsattes av den förra S-ledda regeringen och vilken skulle utreda orättvisor för olika yrkeskategorier i dagens regelverk.

I en kommentar berättade äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) på torsdagen att regeringen i stället tillsatt en intern arbetsgrupp i regeringskansliet som ska utreda karensavdraget framöver och rapportera senast den 15 december i år. 

I nuläget görs ett avdrag motsvarande 20 procent av löneinkomsten under en genomsnittlig vecka under den första sjukveckan, vilket i bland kallas en ”karensdag”.

Anna Tenje nämnde dock inget om att arbetsgruppen fått direktiv att inte bara se över dagens karensavdrag utan också att analysera behovet av ett karensavdrag under pågående sjukperiod, vilket TT på fredagen avslöjade. 

Enligt TT har Moderaterna tidigare velat införa ännu en karensdag under dag 15, då sjuklönen upphör och går över till sjukpenning.

Men om just det förslaget ska utredas är osäkert, enligt Sebastian Tham, som är pressekreterare hos äldre- och socialförsäkringsministern.

”Nej, det behöver det inte vara utan frågan ska belysas ordentligt så får vi se vad arbetet leder fram till för förslag”, skriver han till Dagens Medicin.

Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson Linda Lindberg uppger att nedläggningen var okänd för SD och ” ingenting som vi varit delaktiga i”, enligt ett pressmeddelande.

Partiets linje är att karensavdraget ska tas bort för utsatta yrkesgrupper, som exempelvis arbetar inom vård och omsorg, uppger hon.   

”Karensdagen utgör en stor börda för många särskilt utsatta yrkesgrupper inom bland annat vården, inte minst i dessa tider då många svenskar upplever en stor ekonomisk osäkerhet. Vi är därför mycket kritiska till att regeringen valt att fatta det här beslutet”, skriver Linda Lindberg.

Partiets linje är att inga fler ”karensdagar” införs, uppger pressansvariga för SD som också uppger att Linda Lindberg kommer att kalla Anna Tenje till socialförsäkringsutskottet. 

Det kan dock ske först vid nästa utskottssammanträde som äger rum på tisdag .

Även företrädare för Vänsterpartiet är upprörda över nedläggningen.

På mötet på tisdag kommer man att ta ett utskottsinitiativ och begära stöd av övriga partier för att den nedlagda Karensutredningen ska få fortsätta sitt arbete, enligt Ida Gabrielsson, (V) vice partiledare och socialförsäkringspolitisk talesperson.  

– Under pandemin blev det ju uppenbart att karensavdraget inte fungerar. Det finns ju människor som jobbar som bussförare eller i sjukvården och som inte kan arbeta hemifrån när det är sjuka, och som får det extremt tufft ekonomiskt.

 Hon fortsätter:

– Därför har också V i årets budgetmotion lagt förslag om att skrota karensavdraget, eftersom det försämrar människors möjligheter att få en rimlig livssituation.

Ida Gabrielsson uppger att det finns ett antal partier som i riksdagen stöder att dagens regler om karensavdraget ses över i en utredning.

Kan V få gehör för att den nu nedlagda Karensutredningen får fortsätta?  

– Om alla som sagt så står fast vid sin uppfattning så borde det bli så. Men vi får se om SD återigen sviker sina väljare, säger hon.

Även Socialdemokraterna kommer nästa vecka att ta ett utskottsinitiativ i socialförsäkringsutskottet om att den Karensutredning som man själva initierade, ska få fortsätta med sitt arbete. 

”Vi tillsatte den här utredningen för att det behövs ett mer rättvist karensavdrag, något som blev speciellt tydligt under pandemin. Att regeringen nu lägger ner utredningen är ett svek mot alla de som höll upp välfärden under pandemin”, säger Anders Ygeman (S), ledamot av socialförsäkringsutskottet, i ett pressmeddelande.

 Läs också: Regeringen ska själv utreda karensreglerna

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev