Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hemsjukvården viktig aktör i krig

Publicerad: 6 juli 2022, 08:02

Kommunerna har en viktig roll i totalförsvaret. Genrebild

Foto: Getty Images

Om hemsjukvården fallerar påverkar det sjukhusens möjlighet att ta emot krigsskadade, enligt regeringen som nu gör ytterligare en satsning på den kommunala vårdens beredskap för att hantera kriser och krig


Ämnen i artikeln:

HemsjukvårdToppnyheterToppnyheter Kommunal HälsaJuli 2022

Länsstyrelserna får i uppdrag att regionalt stödja kommunerna i deras arbete med den kommunala hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens beredskap. Samordnare blir Länsstyrelsen i Kronobergs län, enligt ett regeringsbeslut.

Läs mer: Skärpta krav på lagerhållning av skyddsutrustning 

Varje år ska länsstyrelserna rapportera hur beredskapen ser ut i kommunerna till Länsstyrelsen i Kronobergs län som i sin tur rapporterar vidare till socialdepartementet.

Regeringen konstaterar bland annat att om kommunerna inte klarar av sitt vårduppdrag kommer fler patienter behöva läggas in på sjukhus, vilket riskerar att försvåra mottagandet av krigsskadade. Även socialtjänstens förutsättningar att göra sitt jobb kan påverka inflödet till hälso- och sjukvården. 

Regeringen har tidigare gett Socialstyrelsen och länsstyrelserna i uppdrag att kartlägga den kommunala hälso- och sjukvårdens samt socialtjänstens beredskap för att klara särskilda händelser, höjd beredskap och krig.

Redan hösten 2020 slog regeringen fast i en proposition om totalförsvaret att socialtjänsten och den kommunala hälso- och sjukvården ”är en särskilt prioriterad sektor där Försvarsmakten har behov av stöd vid höjd beredskap”. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev